Hlavní obsah

Pozor na smajlíky. V práci nebo před cizími lidmi vás mohou znemožnit

Se smajlíky v zaměstnání pozor, tvrdí nová studie.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Používání smajlíků může mít někdy opačný efekt, než by se dalo předpokládat. V korespondenci s neznámými lidmi či v zaměstnání vás může jejich používání poškodit.

Článek

Vysmátý smajlík vždy nemusí vzbuzovat pozitivní reakce. V zaměstnání nebo v komunikaci s neznámými lidmi můžou mít takzvané emotikony negativní vliv na to, jaký si o vás příjemce zprávy udělá názor. Tvrdí to vědci z univerzity Bena Gurionova v izraelském Negevu.

Smajlíci jsou stále populárnější a mnohdy nám pomáhají nahradit neverbální komunikaci. Kýženou funkci, tedy například náhradu úsměvu, smajlíci ale podle vědců plní jen tehdy, jde-li o rozhovor mezi přáteli či známými. Lidé totiž mají tendenci považovat neznámé osoby používající smajlíky za méně schopné, a dokonce s nimi odmítají spolupracovat.

Do pokusu vědci zahrnuli 549 dobrovolníků z 29 zemí, s nimiž provedli řadu experimentů. Dobrovolníci dostávali identické e-maily se smajlíky i bez nich. Lidé měli hodnotit, jak na ně zprávy působí. Ukázalo se, že smějící se smajlíci v očích příjemců odesílatele spíše znevažovali, než aby vyvolávali pozitivní ohlas. Dobrovolníci také na e-maily se smajlíky odpovídali stroze a projevili menší snahu spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované