Hlavní obsah

Práce za 10 tisíc čistého? Nebojte si říct o vyšší platy, je vhodná doba, vyzval Sobotka

 

Reklama

V pátek ráno proběhlo další jednání o základních mzdách zaměstnanců ve společnosti Ahold, kterého se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka po jednání se zástupci společnosti Ahold a s jejich odbory vyzval zaměstnance v České republice, aby se nebáli říct si o vyšší mzdy.

„Je správná doba na to říct si o větší platy," prohlásil Sobotka a připomněl čtvrteční statistiku, která potvrdila velmi nízkou nezaměstnanost v Česku, která pro tlak na růst platů představuje vhodnou příležitost.

V ostatních řetězcích jsou podle premiéra platy o něco vyšší. Pokud ale příští týden odboráři Aholdu vyjednají s vedením lepší podmínky pro zaměstnance, může to podle Sobotky ovlivnit i jiné.

„Pokud bude uzavřena dohoda a bude znamenat vyšší růst platů ve společnosti Ahold, tak to je signál i pro ostatní řetězce, aby se do určité míry přizpůsobily, protože určitě nebudou chtít ztrácet zaměstnance ve prospěch své konkurence,“ dodal Sobotka.

Výjimečný zásah premiéra

Aby premiér vstoupil do sporu o platy v konkrétní firmě je zcela výjimečná záležitost, hodnotil ve studiu Seznam Zprávy premiérův krok expert portálu Jobs.cz Tomáš Ervín Dobrovský.

Sobotka přivítal návrh Aholdu, že v příštím roce může svým zaměstnancům zvýšit mzdy v průměru o 8,4 procenta.

Odbory se s vedením společnosti zatím nedokážou dohodnout na růstu mezd v příštím roce ani na jednorázovém letošním dorovnání.

Podle odborářů působících ve společnosti berou provozní zaměstnanci Aholdu jako skladníci nebo pokladní kolem 12 500 Kč hrubého měsíčně. Společnost tyto údaje rozporuje, mzda podle ní činí 15 500 korun včetně takzvané variabilní složky, kterou Ahold začal uplatňovat začátkem letošního roku.

Platy jsou těsně nad minimem

Zaměstnancům Aholdu letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což podle Burianové je u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je minimální mzda 9900 korun. Platy na obdobných pozicích v rámci jiných řetězců jsou údajně o zhruba třetinu vyšší.

Podle odborů je jádrem sporu rozdíl v přepočtech výše mezd provozních zaměstnanců pro letošní rok. Ahold tvrdí, že vzrostly o 11,7 procenta. Podle OSPO mzdy vzrostly jednou, a to o tři procenta od 1. března, další navýšení představovalo jen dorovnání mezd u dlouholetých zaměstnanců, kteří za stejnou práci pobírali nižší mzdu než nově příchozí pracovníci.

Části zaměstnanců podle společnosti vzrostly mzdy i k začátku října. Mělo jít o loajální zaměstnance, kteří jsou ve společnosti více než pět let. Navýšení se dotklo téměř 2500 pracovníků na provozních pozicích a mzda se jim zvýšila o 4,4 procenta v průměru, uvedla už dříve firma.

Většina velkých obchodních řetězců v ČR v poslední době zlepšila hospodaření. Ahold v ČR v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 75 procent na sedm milionů eur (189,2 milionu Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované