Hlavní obsah

Pračka peněz střední Evropa. Přes Německo a Polsko šly špinavé biliony

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pondělní Středoevropský deník se věnuje regionálním stopám v kauze FinCEN Files. Píšeme také o požadavku maďarské vlády na seznam novinářů vyjíždějících do zahraničí či trestu, který žádá prokurátor pro Mariana Kotlebu.

Článek

Aféra FinCEN Files se týká i střední Evropy

Některé světové banky údajně umožňovaly zločincům prát špinavé peníze a pomáhaly ruským oligarchům obcházet západní sankce. Ukazuje to analýza tisíců uniklých dokumentů z let 1999 až 2017 o podezřelých finančních transakcích ve výši dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů Kč).

Jde převážně o hlášení bank o podezřelých aktivitách americkému úřadu FinCEN, který spadá pod ministerstvo financí USA a který potírá finanční kriminalitu. Uniklá hlášení jako první obdržel zpravodajský server BuzzFeed News a sdílel je s dalšími novináři z 88 světových zemí včetně střední Evropy. České stopy zkoumal server Investigace.cz.

Do praní špinavých peněz má být zapleteno vícero středoevropských bank. Německá Deutsche Bank podle záznamů přesouvala peníze, které „pral“ organizovaný zločin, teroristé a obchodníci s drogami. Z celkových dvou bilionů dolarů měla Deutsche Bank vědomě na podezřelá konta převést 1,3 bilionu (téměř 30 bilionů korun).

Největší německá banka už před pěti lety dostala tučnou pokutu za to, že v letech 1999-2006 převáděla peníze pro íránské, libyjské, syrské či súdánské instituce vystavené americkým sankcím. Banka tehdy uvedla, že s podezřelými transakcemi končí, uniklé dokumenty FinCEN ale ukazují opak: například operace, které obešly sankce proti Íránu či Rusku.

V Polsku dokumenty analyzoval deník Gazeta Wyborcza. Podle jeho zjištění jeden z největších polských bankovních domů využívali k praní špinavých peněz oligarchové z Ruska a Ukrajiny. Prostřednictvím účtů v bance ING Bank Śląski se mohlo „vyprat“ několik set milionů dolarů.

List píše o společnosti Schildershoven Finance B.V se sídlem v Nizozemsku, přes kterou šly stovky milionů dolarů na Kypr a do daňových rájů, kde se daňovým úřadům ztratily z očí. Firma se orientovala hlavně na převody oligarchů z Ukrajiny, Ruska a lidí z okolí ruského Kremlu. Stejně měla postupovat i společnost Tristane Capital B.V. z Amsterdamu.

Obě firmy měly konta v polské bance ING Bank Śląski, která je čtvrtou největší v zemi. Přes účty se přeposílaly stovky milionů dolarů. Z těchto účtů pak podle uniklých dokumentů amerických kontrolorů odcházely podezřelé transakce přinejmenším mezi lety 2013 a 2014. Polská banka na dotazy novinářů neodpověděla s odkazem na bankovní tajemství.

Orbánova vláda tvoří seznam novinářů

Maďarská vláda si vede seznam novinářů vyjíždějících do zahraničí. Vyplývá to z informací nezávislého zpravodajského serveru telex.hum, který prozatímně funguje na Facebooku. Server tvoří bývalí redaktoři serveru Index.hu, kteří odešli na protest proti jeho personální i obsahové reorganizaci.

Maďarské ministerstvo zahraničních věcí na začátku června obeslalo své ambasády v zemích EU s požadavkem na vypracování seznamu maďarských novinářů, kteří jezdí do zahraničí na studijní cesty či se profesně vzdělávat.

Na seznamu měla být jména, přesné časové údaje cesty i název navštívených mediálních organizací. Měl podle úřadu sloužit k ochraně před „vměšováním do vnitřních záležitostí Maďarska“. „Ministerstvo zahraničí podniká – v souladu se svým posláním – vše proti zahraničnímu vměšování do vnitřních záležitostí Maďarska. Za těmito útoky stojí ze zkušenosti Sorosova organizace,“ napsal úřad Telexu. Ministr zahraničí serveru na dotaz neodpověděl.

K věci se ale v rozhovoru pro Origo.hu vyjádřil státní tajemník ministerstva Tamás Menczer: „Stačí se podívat na webové stránky některých Sorosových organizací, kde pravidelně rekrutují levicové novináře a pořádají jim osvětové kurzy. Samozřejmě to tak nenazývají, ale všichni víme, o co jde. Na těchto webových stránkách se také můžeme dočíst, že velvyslanectví určitých evropských zemí v Budapešti vystupují jako jejich spolupracující partneři. Myslím, že je to všechno přinejmenším zajímavé.“

Slovenský prokurátor žádá pro Kotlebu vězení

Na Slovensku pokračoval soud s předsedou krajně pravicové opoziční strany Naše Slovensko Marianem Kotlebou. Šéf extremistů je obžalovaný kvůli šekům s nacistickou symbolikou, které rozdával před třemi roky.

Zejména sociálně slabší rodiny dostávaly šeky v hodnotě 1488 eur, tedy asi 37 500 korun. Čísla 14 a 88 jsou mezi extremisty známá. Čtrnáctka znamená počet slov věty pravicového teroristy Davida Lanea. Osmička zas představuje pořadí písmene H v abecedě. Číslo 88 znamená „HH“ čili zašifrovaný tvar nacistického pozdravu Heil Hitler. Kotleba se k soudu nedostavil už dvakrát, opakovaně se omluvil kvůli zasedání parlamentu.

Prokurátor v pondělí v závěrečné řeči žádá pro Kotlebu za propagaci neonacismu trest odnětí svobody v dolní polovině sazby. Kotlebovi hrozí čtyři až osm let. Pokud by byl odsouzený, zanikl by mu mandát poslance. Kotleba novinářům řekl, že je celý proces politický a na objednávku.

Vídeňané podpořili restaurace

Vídeňané využili už dvě třetiny z celkových 940 000 poukazů do restaurací, které jim na podporu gastronomie ve městě poslala radnice. Projekt šeků v hodnotě 25 a 50 eur je součástí podpory, kterou chtěla radnice při koronavirové krizi udržet tisíce pracovních míst v restauracích a hospodách. Gastropoukazy, které dostaly vídeňské domácnosti zdarma, přinesly vídeňským podnikům už 23 milionů eur. Informovala o tom Zahraniční kancelář města Vídně.

Fungování gastropoukazům jsme se věnovali v červencové reportáži:

„Čísla mluví za vše: Vídeňané milují gastropoukazy a dopřávají si něco dobrého. Zároveň touto akcí podporují vídeňské podniky a zajišťují jejich pracovní místa. Je to přímá pomoc naší gastronomii a podpora jejich poptávky. A to je v době koronakrize důležitější než kdy jindy,“ cituje zpráva vídeňského primátora Michaela Ludwiga.

Reklama

Související témata:

Doporučované