Hlavní obsah

Vídeň je teď skoro bez turistů, na řízek si ale rezervaci udělejte

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Cestující ve vídeňské MHD mají povinnost dál nosit roušky.

Reklama

Jak se daří střední Evropě po koronavirové krizi? Seznam Zprávy vyrazily na cestu po hlavních turistických atrakcích regionu. První reportáž je o situaci v rakouské metropoli.

Článek

„Vzhledem k malé poptávce po místech v hotelu, který jste si vybral, vás neubytujeme, nabízíme ale alternativu,“ přišlo mi do e-mailu pár dní před plánovaným pobytem ve Vídni. Hotel je tak prázdný, že se ho pro pár hostů nevyplatí provozovat, dělám si předem představu o tom jak je na tom teď rakouská metropole s turisty.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

V centru Vídně je teď mnohem méně turistů, než je v létě zvykem.

„Kapacita hotelů je teď zaplněna asi z desetiny, pokud jde o turisty, kteří jsou ze zahraničí. Aby se hotelům vyplatil provoz, potřebují mít plno nejméně ze 70 procent. Teď tu máme částečně nebo úplně otevřenou odhadem polovinu ze 400 hotelů a hostelů,“ potvrzuje pak moji domněnku v kanceláři v majestátní budově vídeňské radnice Philipp Kamper ze štábu radního pro finance. Stejné číslo pak opakuje i ředitel Wien Tourism Norbert Kettner.

Propad až o 70 procent?

Městu se devět let v řadě dařilo překonávat rekord v počtu návštěvníků, s koronavirovou krizí ale přišel velký zlom. Loni tu lidé v hotelech strávili přes 16 milionů nocí, konečné číslo ale bude vyšší, protože do něj není započítána platforma Airbnb a jí podobné. Jak to bude letos? „Těžko říct. Současné odhady předpokládají pokles o 60 procent, ale může to být nakonec o 70 %,“ předpokládá Kamper z magistrátu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Stanoviště kočárů u vídeňské katedrály sv. Štěpána.

Na turismu je přitom závislá nemalá část vídeňské ekonomiky. Restaurace, bary, kluby, diskotéky a stovky dalších služeb. Jednou z nich jsou i projížďky kočárem, které k Vídni patří už stovky let. Takzvané fiakry postávají například před Hofburgem naproti slavnému domu od Adolfa Loose. Trochu rušněji pak vypadalo jejich stanoviště za katedrálou sv. Štěpána přímo v srdci historického centra města.

„Nějak to díky vládní pomoci přežijeme,“ říká mi jeden z kočích, který čeká na klienty. „Koně nepřestali kvůli koronaviru žrát, krmení jsme kupovat museli, i když jsme nejezdili. Turismus je teď zhruba na 30 procentech toho, co jsme v tuhle dobu původně očekávali,“ dodává ve stínu slavné katedrály. I na tu koronavirus dopadl: kropenky na svěcenou vodu jsou prázdné a někteří návštěvníci si raději nasadili roušku.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Prázdné kropenky ve vídeňské katedrále.

A prázdno není jen ve stojanech. Přímo před chrámem je liduprázdná zahrádka evidentně zavřeného podniku, který spoléhal zejména na turisty. V historickém centru města jde teď ale spíš o výjimku: Vídeňané mají své kavárny a podniky rádi a padnout je nenechají. V teplý páteční večer je na řadě míst plno a jde slyšet hlavně němčina. Pro služby existují záchranné balíčky od spolkové vlády, restauracím ale pomáhá i přímo město.

Poukaz na večeři od radnice

Vídeňany má na oběd nebo večeři nalákat program gastropoukazů, které magistrát rozeslal 945 000 vídeňských domácností. Pokud by je využily všechny, město by to přišlo na 40 milionů eur, tedy na více než miliardu korun. „Minulý týden je dostaly prakticky všechny domácnosti. Do čtvrtka se použilo už 100 000 poukázek,“ říká mi Kamper 3. července. Lidé už tak v restauracích z městských peněz utratili přes dva miliony eur. Alkohol si ale s vouchery nekoupí, každé pivo nebo víno k večeři tak pro majitele znamená peníze navíc.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Neobvyklý úkaz: na pravý sachr se teď nestojí fronty.

Město si kromě podpory byznysu a pobídky pro Vídeňany od programu slibuje i zachování tisíců pracovních míst. „Myšlenka tohoto programu je v tom, že peníze nedáváme přímo restauracím, ale lidem, aby se do těch restaurací šli najíst. Zatím jsme nevystopovali žádný případ nákazy, který by byl spojený s restaurací,“ dodává Kamper.

Do programu se přihlásilo na 2 500 zhruba ze 6 000 licencovaných vídeňských restaurací. Některé ho nevyužijí, protože dokážou nalákat zákazníky třeba pěknou zahrádkou, a podporu tak nepotřebují. Případně už využily jinou podporu od státu, například kurzarbeit.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

V programu poukazů chybí třeba restaurace Corbaci v Muzejní čtvrti. Návštěvníky asi dostatečně zaujme svým výjimečným kachlíčkovým stropem.

V řízkárně se dveře netrhnou

Vídeňské gastropoukazy přijímá i restaurace Figlmüller, vyhlášená pravými vídeňskými telecími řízky a bramborovým salátem. Na řízcích už se od roku 1905 se nezměnilo nic, ale stolek a židli, na které jsem seděl ještě v únoru před vypuknutím pandemie, nahradil prodloužený bar končící až u okna. Když jsem se ptal místní manažerky Diany, jestli šlo o „koronavirové výdejní okénko“, odpovědi jsem se nedočkal. Neměla čas.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Fronta na místo v restauraci Figlmüller.

Místo tlachání s novinářem musela řešit několikametrovou frontu lidí čekajících na volné místo a ještě k tomu druhý zástup veselejších hladovců, kteří měli rezervaci. Tentokrát jsem patřil k té druhé skupině, únorové štěstí s posledním volným místem jsem totiž neriskoval a zajistil si předem rezervaci. Tady kvůli koronavirové krizi neskončí.

Pro turistickou branži ve Vídni ale znamená covid-19 ztráty v desítkách miliard korun. „Covid-19 stojí vídeňský turistický ruch letos 1,9 miliardy eur, to je pokles o 45 procent v branži, která jinak ročně tvoří 4 miliardy eur,“ vyčísluje ředitel Wien Tourism Kettner. I proto město podporuje kulturní život, a Vídeň tak zatraktivňují.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Vídeň po koronaviru neláká jen na řízek. Plánuje také řadu kulturních akcí.

„Velmi brzy jsme dospěli k tomu, že kultura a turismus jsou natolik zásadní součástí města, že je nemůžeme pět šest měsíců nechat u ledu,“ vysvětluje Philipp Kamper z magistrátu. Už v březnu radnice začala budovat „bezkoronavirové“ kulturní scény, kde vystupovali místní umělci. Představení pak přenášela televize.

Festival před magistrátem

S Kamperem jsme se sešli přesně ve chvíli, kde před majestátní a nádhernou budovou vídeňského magistrátu finišovala stavba zábran a celého technického zázemí pravidelného letního festivalu hudebních filmů. Prostranství před radnicí se na 65 dní změnilo v letní kino. 500 sedadel je tam tentokrát kvůli protiepidemickým opatřením rozděleno do lóží po dvou a čtyřech místech. Rezervace předem je nutná.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Scéna filmového festivalu před vídeňskou radnicí.

Příští týden se po celém městě navíc otevře dalších 25 letních scén, na kterých se prostřídá 2 000 umělců, jak uvedla městská radní pro kulturu Veronica Kaupová-Haslerová. Konat se tam budou koncerty, bude se hrát divadlo a proběhnou další vystoupení.

„Vídeň měla během téhle krize neskutečné štěstí, měli jsme jen velmi málo případů a reprodukční číslo koronaviru zůstává pod R1, takže ne každý případ vede k další nákaze,“ říká mi Kamper. Pochvaluje si včasná opatření i houževnaté vídeňské zdravotnictví. Zaplněnost zdejších nemocnic nepřesáhla 30 procent kapacity.

Denně teď v dvoumilionové metropoli zaznamenávají asi třicet případů. Od začátku epidemie onemocnělo ve Vídni 4 100 lidí. V Praze zhruba 2 400. „Hosté, kteří onemocní ve Vídni, mohou v případě potřeby být bezplatně umístěni do příslušných městských zařízení. Podle aktuálního stavu je ve městě k dispozici celkem kolem 6 000 míst ve 30 zařízeních, která lze dle potřeby aktivovat,“ uzavírá téma koronaviru Kettner z Wien Tourism.

Reklama

Související témata:

Doporučované