Hlavní obsah

Praha 5 má od firmy získat sportovní hřiště

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Praha 5 podepíše s firmou Skanska Property smlouvu o spolupráci týkající se plánované výstavby dvou kancelářských budov nedaleko stanice metra Radlická.

Článek

Výměnou za to, že radnice nebude stavbě bránit, má investor na svých pozemcích vybudovat multifunkční sportovní hřiště, které poté do majetku získá městská část. Smlouvu minulý týden schválili radní. Skanska plánuje u Radlické stavět také byty.

Projekt má podle schválené smlouvy sestávat ze dvou administrativních budov vedle areálu Sportovního klubu Motorlet. Nyní hlavní město připravuje nutnou změnu územního plánu, kterou finálně schvalují pražští zastupitelé. Při podobných dohodách je praxe taková, že radnice výměnou za výstavbu infrastruktury nebo finanční příspěvek investora upustí od podávání námitek v řízeních, jako je právě změna územního plánu a v dalších fázích územní a stavební řízení.

Firma Skanska Property podle dokumentu zároveň jedná s hlavním městem o směně části sousedních pozemků za parcely v Holešovicích. Pokud by se obě strany domluvily, měl by projekt v Radlicích asi 30 000 metrů čtverečních hrubé podlažní plochy. Bez využití městských pozemků by to bylo asi 27 000 metrů, píše se ve schváleném dokumentu.

Část pozemků v majetku firmy má podle schválené dohody sloužit k vybudování hřiště, které bude poté sloužit přednostně žákům základní školy Radlická a dále veřejnosti. Městská část volila tuto možnost místo příspěvku 500 korun za metr hrubé podlažní plochy. Příprava stavby je podle smlouvy v počáteční fázi, po zpracování konkrétního projektu se firma zavázala projekt představit orgánům městské části a následně by se měla podepsat další smlouva o spolupráci s konkrétní podobou projektu a dohodou o užívání hřiště.

Nejde o první projekt Skansky v oblasti, v letech 2005 a 2006 například pro ČSOB u Radlické postavila novou centrálu. Loni také skupina oznámila, že několik set metrů od plánovaných administrativních budov postaví projekt se 160 byty.

Příspěvky developerských firem samosprávám jsou v Praze v poslední době častější, magistrát také zpracoval metodiku pro radnice o tom, jak při jejich sjednávání postupovat. Jde o dobrovolné dohody, zákon zatím developerské společnosti k tomu, investovat do veřejné vybavenosti nebo přispívat obcím, nenutí. Samosprávy vedené volenými politiky ani fakticky o povolení staveb nerozhodují, to dělají stavební úřady, které spadají pod státní správu. Radnice nicméně mohou podávat námitky a přípravu komplikovat. Větší vliv mají v případě, že je ke stavbě nutná změna územního plánu.

Skanska patří k největším stavebním společnostem v Česku a na Slovensku. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na stavbu a development bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované