Hlavní obsah

Praha chce letos rozšířit funkce svého portálu o parkování či psy

Foto: Milan Sommer, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát plánuje letos rozšířit záležitosti, které si mohou lidé vyřídit prostřednictvím loni spuštěného Portálu Pražana, například o řešení poplatků za parkování nebo za psy.

Článek

Radní schválili, že další rozvoj portálu zajistí městská firma Operátor ICT, která měla na starosti i jeho vývoj.

Cílem podle primátora Zdeňka Hřiba je, aby byly do portálu zahrnuty agendy jak magistrátu, tak městských částí a dalších organizací. „Člověka nezajímá, jestli jeho problém vyřeší městská část, nebo magistrát, nebo nějaká městská organizace, on chce mít prostě uklizený chodník před svým domem,“ řekl.

Na rozvoj portálu letos magistrát podle dnes schválené smlouvy poskytne Operátorovi ICT nejvýše 22 milionů korun. V první fázi by se podle primátory měly zapojit agendy městských částí, jako jsou právě poplatky za psy nebo parkování. Následně by měli mít lidé možnost řešit i úkony spojené s městem vlastněnými firmami, jako je dopravní podnik ohledně MHD, Pražské služby stran svozu odpadu nebo Technická správa komunikací, která řeší například zábory komunikací.

Aktuálně lze s pomocí Portálu Pražana řešit prodloužení nájmu v magistrátním bytě, žádost o záštitu primátora, oznámení o konání shromáždění, žádost o informace dle zákona o svobodném přístupu k informacím nebo on-line rezervaci návštěvy na registrech vozidel a řidičů. Do portálu je možné se přihlásit prostřednictvím datové schránky nebo tzv. bankovní identity.

Portál město spustilo loni v září, při vývoji využilo zdrojový kód státního Portálu občana. Vývoj měl na starosti Operátor ICT. Jeho ředitel Michal Fischer dříve uvedl, že na zaplacení vývojářů padlo asi 70 procent z více než 20 milionů korun, které loni město na vývoj a provoz portálu vyhradilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované