Hlavní obsah

Praha chce ukončit smlouvy s Faltýnkovým advokátem. Za tři roky inkasoval přes 8 milionů

Náměstek primátora chce smlouvy s advokátem Hlínou ukončit.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam zjistil, kolik za poslední tři roky vyplatily kanceláři Květoslava Hlíny magistrát a pražský dopravní podnik.

Článek

Vedení Prahy chce definitivně ukončit spolupráci s advokátní kanceláři HSP & Partners.

Zastupuje ji advokát Květoslav Hlína, který dříve mimo jiné pracoval pro Agrofert – bývalou firmu premiéra Andreje Babiše. Nedávno zastupoval také šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, když si k němu domů před několika dny přišla policie pro důkazy kvůli vyšetřování zakázky na mýto, v níž figuruje i firma Kapsch.

Podle informací Seznamu bylo jméno Květoslava Hlíny vůbec prvním bodem na pondělní koaliční schůzce, kterou mělo vedení Prahy. Piráti a zástupci Spojených sil pro Prahu chtějí smlouvy ukončit.

„Já preferuji ukončení spolupráce. Předání běžících případů by nemělo být příliš nákladné,“ řekl Seznamu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

To, že by některé kauzy, které nebyly ještě ukončeny, měla Hlínova kancelář dořešit, navrhli dříve politici z Prahy Sobě. Jestli bude dál Hlína pro dopravní podnik pracovat, se podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) rozhodne v nejbližší době.

„Smlouvy, které upravují právní zastupování dopravního podniku ze strany HSP & Partners v konkrétních sporech, například o výstupy z metra, jsme prozatím nechali běžet a domluvili jsme se, že o jejich pokračování, nebo ukončení se rozhodneme na základě detailní analýzy,“ uvedl Scheinherr.

Pražská koalice o své spolupráci. Video: Seznam, Seznam Zprávy

Interní audit bude v dopravním podniku podle něj probíhat ještě zhruba dva týdny. „Pak rychle rozhodneme,“ doplnil Scheinherr s tím, že na rozdíl od primátora si myslí, že předání případu jiné advokátní kanceláři přinese vysoké náklady.

Politici ze Spojených sil chtějí spolupráci s Hlínou ukončit.

„Pro mě je nepřijatelné, aby pan doktor Hlína působil v dopravním podniku a ideálně v žádné městské společnosti,“ prohlásil náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Podobný názor má i radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Podle ní měl Květoslav Hlína v dopravním podniku takovou pozici, že ovlivňoval jeho chod. „A to musíme změnit,“ řekla Kordová Marvanová.

Hlína uvedl, že si za svou práci pro dopravní podnik stojí. „V této souvislosti jsme nezaznamenali ze strany kompetentních managerů DPP, ale ani ze strany kompetentních managerů jiných našich klientů jakoukoliv kritiku naší práce,“ prohlásil Hlína.

Seznam zjistil, že v uplynulých třech letech vyplatil magistrát a pražský dopravní podnik HSP & Partners více než osm milionů korun. A jen letos poslala advokátní kancelář pět faktur na částku 941 tisíc korun.

Peníze inkasoval Hlína také za to, že se účastnil jednání představenstva nebo že zastupoval vedení dopravního podniku na obchodních jednáních. Své právní služby poskytoval také bývalé primátorce za hnutí ANO Adrianě Krnáčové.

Tento údaj ale není konečný. Před zhruba třemi týdny vedení Prahy zjistilo, že Hlína má smlouvu také v dceřiné firmě dopravního podniku Pražské strojírně.

Šéf této firmy Róbert Masarovič Seznamu potvrdil, že s advokátní kanceláří spolupracují od února 2017. Kolik jí vyplatili, ale říct nechce.

„Uvedená advokátní kancelář naší společnosti poskytuje komplexní právní poradenství,“ uvedl Masarovič.

Celkovou částku nezná ani vedení magistrátu. Hlubuček, který je také členem dozorčí rady dopravního podniku, chtěl získat údaje o tom, kolik Hlínova kancelář od této firmy inkasuje. Také jemu to ale odmítli říct.

„Zdůvodnili to tím, že nejsem členem dozorčí rady Pražské strojírny. Takže teď budu o informace žádat jako zastupitel Prahy,“ dodal Hlubuček.

Reklama

Doporučované