Hlavní obsah

Praha koupí dva mrazicí boxy na uchování vakcín proti covidu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát koupí dva mrazicí boxy na uskladnění vakcíny proti nemoci covid-19 od firmy Pfizer. Zařízení pořídí pro svou Městskou nemocnici následné péče a zaplatí za ně zhruba 1,17 milionu korun.

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Očkování bylo v uplynulých týdnech zahájeno v největších pražských nemocnicích.

„Velký box má celkový objem 541 litrů pro uskladnění asi 6000 vakcín, druhý box je o objemu 124 litrů a lze v něm uchovat asi 1000 vakcín,“ píše se v materiálu.

Očkovací látka firmy Pfizer má podle klinických testů až 95procentní účinnost proti covidu. Zároveň má zvýšené nároky na chlazení a musí být uchována při teplotě minimálně minus 70 stupňů Celsia. „Možnost meziskladu, kterým jsou nové mrazicí boxy, je naprosto klíčová, a to z důvodu, aby nedošlo k znehodnocení očkovací látky,“ píše se v dokumentu. Vakcína vydrží po vyjmutí z mrazáku zhruba pět dní, aniž by se znehodnotila, a po naředění pouze asi šest hodin.

Menší z boxů bude využíván jako přenosný rovněž pro jiná zdravotnická zařízení na území Prahy, mimo jiné městem zřizovanou Městskou polikliniku Praha. Po ukončení očkování proti covidu budou boxy dále využívány pro uskladnění léků. Pouze se na nich nastaví nižší teplota.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě) minulý týden ve čtvrtek na jednání zastupitelů řekli, že vedení Prahy chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a zástupci ministerstva o postupu při očkování proti nemoci covid-19. Praze se nelíbí, že nemá žádný vliv na distribuci vakcín, a vadí jí také nedostatek informací. Po ministerstvu bude chtít zvýšit kompetence pro krajského koordinátora očkování.

Reklama

Související témata:

Doporučované