Hlavní obsah

Praha řeší, co dál s plánem přestavby hotelu Opatov na byty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Prahy stále nerozhodlo, jestli přestaví bývalý hotel Opatov na Jižním Městě na stovky bytů podle původně vypsané soutěže. Na dnešním jednání zastupitelů to řekl radní Adam Zábranský (Piráti).

Článek

Přestavbu výškové budovy magistrát schválil v roce 2018, stále však nevybral stavební firmu. Podle radního i nejvýhodnější nabídka v soutěži výrazně přesáhla původní odhad ceny 550 milionů korun. Jasno o dalším postupu by podle něj mohlo být v lednu. Postoj Zábranského kritizovali zastupitelé ANO.

K přestavbě hotelu se zastupitelé dostali při projednávání rozpočtu na příští rok. Opoziční zastupitel Lubomír Brož (ANO) vznesl dotaz, proč není v návrhu rozpočtu akce zařazena. Upozornil, že sousední bývalou ubytovnu Sandra již za stejným účelem rekonstruuje Praha 11 a původně se plánovala koordinace a propojenost obou staveb. Projekt už má podle něj navíc stavební povolení.

„Uznávám, že diskuze nad tím, co s tou zakázkou dál, trvá už relativně dlouho,“ řekl v reakci Zábranský. Dodal, že do návrhu rozpočtu investici nezařadil z toho důvodu, že se v tuto chvíli spíše přiklání k možnosti zakázku zrušit a vypsat znovu. Důvodem je podle něj fakt, že nové vedení magistrátu po volbách změnilo vnitřní dispozice plánovaných bytů, aby v domě bylo více větších jednotek vhodných pro rodiny.

Problematická je podle radního i cena, kdy ze soutěže vzešla jako nejnižší nabídka 800 milionů korun. „Částka je tak obrovská, že kdybychom to měli ufinancovat, tak bychom museli vzít peníze z fondu rozvoje dostupného bydlení, což by vyčerpalo jeho podstatnou část,“ řekl. Fond město zřídilo pro financování investic do bytů, putují do něj například příjmy z privatizací bytového fondu. Zábranský dodal, že jde pro něj o komplikovaný problém a jasno o dalším postupu by mělo být do lednového zastupitelstva.

Brož v reakci uvedl, že když radní rekonstrukci do rozpočtu nedal, tak je zřejmé, že s ní dále nepočítá. Cena se podle něj v budoucnu už může jedině zvýšit. Jeho stranický kolega a místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop dodal, že nechápe, proč magistrát nepokračuje v již připraveném bytovém projektu v době, kdy je v metropoli vážný problém s nedostatkem bytů.

Podle původního plánu schváleného zastupiteli v červnu 2018 měl Dům pro nový začátek, jak je projekt rekonstrukce označován, zajistit ubytování osob s pravidelnými, ale nízkými příjmy. Byty by tam Praha chtěla nabízet také mladým rodinám s malými dětmi, lidem s omezenou schopností pohybu či seniorům.

K podobným účelům má sloužit přilehlá bývalá ubytovna Sandra, kterou za odhadovanou cenu půl miliardy korun rekonstruuje Praha 11. Na opravu si městská část od hlavního města vzala půjčku 200 milionů korun, dalšími 303 miliony Praha akci dotovala. Projekt dlouhodobě kritizuje opoziční Hnutí pro Prahu 11, podle jehož zástupců je předražený.

Reklama

Související témata:

Doporučované