Hlavní obsah

Praha uvažuje o očkování proti covidu ve svých školách, nabízí jim mobilní tým

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát nabídl svým školám, že do nich pošle mobilní očkovací tým, který by zajistil očkování dětí proti covidu-19. Nyní úřad zjišťuje, zda bude o očkování zájem.

Článek

Dnes to potvrdil ředitel odboru zdravotnictví a krajský koordinátor očkování Martin Ježek. Proočkovanost ve věkové skupině 12 až 15 let je zatím nejnižší, očkování pro tuto kategorii bylo zahájeno jako poslední na začátku července. Alespoň jednu dávku očkování má podle dat ministerstva asi 32 procent dětí v tomto věku.

Rodiče dětí, které chodí do škol zřizovaných magistrátem, dostali v minulých dnech od vedení škol dotaz, zda mají o očkování svých dětí zájem. „Hlavní město Praha umožní školám zprostředkovat návštěvu mobilního očkovacího týmu, který může zajistit očkování proti covid-19 pro žáky ve škole bez předchozí registrace. Očkování je určeno pro osoby, které dosud nebyly očkovány žádnou z dostupných vakcín proti covidu-19 (první dávka),“ napsal rodičům ředitel jednoho pražského gymnázia.

Připomněl, že pro děti od 12 let je určena vakcína od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna. Škola očkování podle ředitele zprostředkuje, pokud bude mít zájem alespoň deset lidí.

Ježek řekl, že magistrát výjezd mobilního týmu nabídl všem školám, které zřizuje. Magistrát zřizuje především střední školy, zřizovatelem základních škol jsou většinou městské části. Pokud budou mít školy zájem, mobilní očkovací tým by přijel přímo do školy. Ježek zatím neví, jaký zájem školy mají, data se podle něj teprve sbírají.

Praha už dříve nabídla výjezd mobilního týmu, jenž by podával třetí, posilující dávku očkování proti covidu-19, také poskytovatelům sociálních služeb. Přeočkování začne v domovech pro seniory v úterý 5. října. Původně se začátek plánoval o dva dny dříve, podle Ježka byl ale itinerář upraven na základě požadavků poskytovatelů sociálních služeb.

Reklama

Doporučované