Hlavní obsah

„My všichni jsme Praha.“ Místo ohňostroje spustil primátor videomapping. Podívejte se

Podívejte se na záznam videomappingu na budově Národního muzea.Video: ČTK

 

Reklama

Budova Národního muzea v horní části Václavského náměstí posloužila jako projekční „plátno“ pro speciální videomapping u příležitosti příchodu roku 2020.

Článek

Pražský magistrát se rozhodl přivítat rok 2020 projekcí na historickou budovu Národního muzea. O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl v srpnu a jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky především na zvířata.

Projekce na budovu Národního muzea má název My, Praha. Je rozdělena do sedmi obrazů a trvá zhruba deset minut. První projekce byla v 18:15, další dvě vždy s hodinovým odstupem.

„Letos místo hlasitého ohňostroje vyzkoušíme něco nového,“ ohlásil z reproduktorů na Václavském náměstí krátce po čtvrt na sedm večer primátor Zdeněk Hřib. „Odpalování petard a rachejtlí zatěžuje nejen zvířata a životní prostředí, ale také spoustu našich spoluobčanů. Videomapping je ohleduplnějším zážitkem, který si společně užijeme.“

Primátor Hřib projekci nazval oslavou nového roku, která „nás zároveň přivede k zamyšlení, jakou chceme mít Prahu: čistou, rostoucí a ohleduplnou ke všem obyvatelům“.

Svůj krátký proslov zakončil zvoláním: „My všichni jsme Praha.“

Samotný videomapping začíná na záznamu, který najdete ve videu umístěném nahoře v textu, v čase 1:50.

Reklama

Doporučované