Hlavní obsah

Praha zruší 67 předzahrádkám výjimku pro otevření po 22. hodině

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát zruší u 67 restauračních zahrádek výjimku, která jim umožňovala mít otevřeno i po 22:00. Doposud v centru metropole tuto výjimku mělo 277 zahrádek.

Článek

Vyplývá to z novely tržního řádu, kterou dnes schválili pražští radní. Město vycházelo z návrhu Prahy 1. Radní Jan Chabr řekl, že novela zahrnuje také zmírnění pravidel pro farmářské trhy.

Výjimku buď do 23:00 nebo do půlnoci měly dosud všechny zahrádky v první městské části. Minulé vedení radnice v čele s Pavlem Čižinským mělo v plánu v rámci novely řádu magistrátu navrhnout, aby plošně všechny výjimky zrušil. V lednu byl však Čižinský odvolán a nahradil ho dosavadní první místostarosta Petr Hejma, který řekl, že o případném zrušení výjimky se rozhodne u každé zahrádky zvlášť.

Následně k tomu podle Chabra vznikla na magistrátu pracovní skupina. Výsledkem jejích jednání je schválený seznam zahrádek, kde výjimka přestane platit. „Jednalo se primárně o místa, kde docházelo ke konfliktu nočního života s místními obyvateli,“ řekl radní. Dodal, že například na náplavkách byly všechny výjimky zrušeny a všechny zahrádky budou muset končit ve 22:00.

Radnice Prahy 1 navrhla, aby se výjimky zrušily u 68 podniků. U 60 podniků, umístěných zejména na Václavském a Staroměstském náměstí, má podle návrhu radnice zůstat povolen provoz do půlnoci, zbylé pak mají zavírat ve 23:00. „Myslím si, že v 99 procentech případů se vyhovělo návrhům Prahy 1,“ řekl Chabr. Dodal, že původně bylo zvažováno zřízení prodejních míst na Smetanově nábřeží, kde vedení magistrátu před časem omezilo dopravu, ale kvůli nesouhlasu Prahy 1 od toho město ustoupilo.

Další změnou vyplývající z úpravy tržního řádu bude fakt, že farmářské trhy nebudou muset nadále mít všechno zboží od lokálních producentů, ale desetina bude moci být ze zahraničí. Město tím reaguje na kritiku dřívější úpravy, kterou radní schválili v dubnu. Podle Chabra se díky nynější změně budou moci na trzích prodávat například olivové oleje, koření a další zboží.

Reklama

Související témata:

Doporučované