Hlavní obsah

Praktici jsou na značkách. Mnozí ale vůbec netuší, kdy dostanou vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Jedna ampulka vakcíny AstraZeneca.

Reklama

Od prvního března měli začít s očkováním i praktičtí lékaři. Někteří už dávno očkují, jiní ale ani nemají vakcínu a netuší, kdy se k ní dostanou.

Článek

Mezi kraje, které už očkují, patří například Jihomoravský, Zlínský nebo Praha. „Ve Zlínském kraji jsme před dvěma týdny vyočkovali prvních 20 dávek. Tento týden bychom měli dostat další menší dávku,“ řekl Seznam Zprávám David Halata, praktický lékař z Hošťálkova u Vsetína.

Podle Halaty zatím očkování funguje, jak má, až na jeden podstatný nedostatek – je nedostatek vakcín. „Ve Zlínském kraji je zhruba 250 lékařů, kteří očkují. Každý týden ale dostává vakcínu pouze přibližně šedesát z nás,“ dodal Halata.

Ve Středočeském kraji dokonce zatím podle Tomana Horáčka, praktického lékaře z Komárova, vakcíny nemají a ani nevědí, kdy je dostanou. „Teoreticky bychom mohli začít očkovat, ale nemáme čím,“ potvrdil Horáček.

Podobně je na tom i praktický lékař Jan Kovář z Volyně v Jihočeském kraji. „Dnes mi přišly i stříkačky, abych mohl očkovat, ale nemám vakcínu,“ řekl Seznam Zprávám. Přitom zájem pacientů eviduje už od ledna.

Očkování u praktika jedině bez registrace

Od prvního března se také otevřel centrální registr pro praktické lékaře, kteří získali přihlašovací údaje, a mohou tak do něj přihlašovat své pacienty, které si povětšinou do této chvíle psali na papír.

I s přihlašováním je ale problém. „Zvláštnost toho systému spočívá v tom, že je vlastně jednosměrný. Když se pacienti přihlásí sami přes internet, vyberou si očkovací místo, ale v takovém případě už se nemohou nechat očkovat svým praktickým lékařem v jeho ordinaci. Když je ale přihlásí praktik a oni se pak rozhodnou, že se chtějí očkovat v očkovacím centru, tak mohou,“ podivil se Kovář. Pokud se tedy někdo například zaregistroval do systému už před měsícem a stále není naočkovaný, nemůže se nyní nechat očkovat svým praktickým lékařem.

Je ale jistá šance – skrze linku 1221. Tam se podle Kováře dá „vyhádat“, že chce člověk registraci zrušit a nechat se očkovat u praktika. Je to ale administrativně náročné.

Jeden praktik zvládne až 150 lidí za týden

Zájem seniorů o očkování podle praktiků je, i když třeba doktor Halata z Hošťálkova čekal větší. „U nás ve vesnici jsem z toho zájmu trošku zklamaný. Mám 103 pacientů nad 80 let a 43 z nich odmítlo očkování,“ řekl. Pacienty nad 80 raději obvolává, u mladších by pak chtěl využít elektronické přihlašování.

„U nás na Valašsku většinou ten argument je, že ‚slivovice mám dost, já to nějak přečkám‘ nebo ‚k nám na samotu vir nedojde‘, nebo takový ten přístup ‚já su starý dost, já už to nepotřebuji, dejte to někomu mladšímu‘,“ popsal Halata důvody, proč se někteří nechtějí očkovat.

Jinak je ale zájem celkem veliký a seznamy zájemců už mají praktici připravené minimálně měsíc. Na samotné očkování jsou lékaři připravení – jsou zvyklí očkovat například v chřipkové sezóně.

„Máme zkušenosti z chřipkové sezóny, ale na očkování vyhrazujeme speciální časy a děláme to tak, aby se tu nepotkávali pacienti. Takový systém umíme a očkovali jsme i dvacet lidí za den. Tohle předpokládám, že bude náročnější, a počítám s tím, že budeme ordinovat i po ordinační době a eventuálně i o víkendech,“ řekl Seznam Zprávám Kovář, praktik z Volyně. O víkendu by podle něj každý den zvládl alespoň 50 lidí za den a ve všední den nejméně 10.

„Kapacita deset vakcinací denně je takový normální stav. Na to jsme zvyklí normálně. Samozřejmě, kdyby bylo potřeba, tak nějakých 20–30 vakcín denně při nějakém zmírněném režimu je naprosto reálných,“ přidal se i Halata.

Problém s distribucí vakcín

Malý počet vakcín ale způsobuje problém hlavně při distribuci. Podle pražského koordinátora očkování Martina Ježka oficiální dodavatel, kterým je Alliance Healthcare, nesmí rozbalovat balení s vakcínou. V jednom balení je 100 dávek a může ho rozbalit pouze lékárna.

„Nemůžu si dovolit dát jednomu praktickému lékaři celých 100 dávek. Proto se to musí rozbalit a rozdělit. Distributor to rozbalit nesmí a může to rozbalit jen lékárna. Pak je několik možností, jak to z lékárny dostat,“ vysvětluje Ježek. „Buď si pro to jede praktik, nebo si lékárna zajistí rozvoz,“ dodává. V případě Prahy tento rozvoz minulý týden řešili například s pomocí firmy Rohlík.cz, která má speciální chladicí vozy. Ve Zlínském kraji rozvážejí vakcíny pracovníci lékáren a v Jihomoravském kraji rozvoz zajišťují hasiči.

„V budoucnu snad distributor bude moci rozvážet vakcíny sám. Dělá to tak distributor u Pfizeru a u Moderny. U AstraZeneky to zatím nebylo možné, protože bylo velice malé množství vakcíny a velké množství praktiků. Kdybych využil distributora, dostalo by se pouze na prvních čtyřicet – dávek je 4200 v jedné zavážce – a zbytek by neměl žádnou vakcínu. Vakcíny jsem poměrově rozdělil, ale musel jsem využít soukromé dopravce,“ upozornil Ježek.

Reklama

Doporučované