Hlavní obsah

Přátelé po čínsku. V cenzurované verzi není Lady Gaga, Bieber ani gayové

Foto: Profimedia.cz

V cenzurovaných verzích, které jsou k dostání na čínských streamovacích platformách, se Lady Gaga neobjevila.

Reklama

Fanoušci seriálu Přátelé se po 25 letech dočkali nového dílu oblíbeného seriálu. Čínské diváky ale čekala jiná verze. Bez Lady Gaga, jihokorejské chlapecké kapely BTS, Justina Biebera nebo scén, ve kterých jsou gayové a lesby.

Článek

Čínští příznivci Přátel mohli konečně zhlédnout dlouho očekávaný díl oblíbeného seriálu. Na rozdíl od diváků z jiných zemí jim ale na televizních obrazovkách něco chybělo. V čínské verzi se neobjevila populární zpěvačka Lady Gaga, zpěvák Justin Bieber či jihokorejský boy band BTS.

Speciální díl, který by se dal popsat spíše jako shledání hlavních představitelů, byl v Číně dostupný na třech streamovacích platformách. Všude se ale objevily zkrácené a cenzurované verze. Není přitom jasné, zda k cenzuře přistoupily společnosti samy od sebe, nebo zda šlo o nařízení čínské vlády. Platforma iQiyi zkrátila 1 hodinu a 44 minut dlouhý díl o 6 minut, společnost Tencent Video zhruba o 5 minut a na serveru Youku byla k dispozici verze kratší o zhruba 4 minuty. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Číňané museli oželet především hvězdy, které asijskou velmoc v minulosti urazily, záběry, v nichž vystupovali členové LGBTQ komunity, ale také přehrávání ikonické scénky seriálu, při které je řeč o močení.

Politicky nekorektní zpěváci

Oblíbená americká zpěvačka a herečka Lady Gaga si udělala u Číny vážný vroubek už v roce 2016 poté, co navštívila tibetského duchovního vůdce dalajlámu. Čínští představitelé jí následně zakázali v Číně koncertovat, a vymazání z kultovního seriálu proto bylo nasnadě. Z čínské verze tak musel zmizet duet s představitelkou Phoebe, herečkou Lisou Kudrowovou, se kterou si Gaga vystřihla legendární píseň „Smraďoch“.

Čínští diváci přišli i o módní přehlídku v podání kanadského zpěváka Justina Biebera, který se po mole prošel převlečený v Rossově legendárním kostýmu brambory a sovětského satelitu Sputnik. Bieber způsobil v roce 2014 poprask, když sdílel fotku z návštěvy kontroverzní japonské svatyně Jasukuni v Tokiu. Chrám je zasvěcený vojákům i civilistům, kteří zemřeli v boji za japonského císaře, a v Číně či v Jižní Koreji je považován za symbol toho, že Japonci nelitují své minulosti. Zpěvák také nesmí podobně jako Lady Gaga v Číně vystupovat.

V Česku méně známý, ale celosvětově úspěšný boy band BTS z Jižní Koreje byl pravděpodobně vystřižen kvůli loňskému komentáři jednoho ze sedmi členů skupiny. Lídr chlapecké kapely známý pod přezdívkou RM vloni uvedl, že Jižní Korea sdílí se Spojenými státy „bolestnou minulost“ kvůli korejské válce.

Válečný konflikt probíhal v letech 1950 až 1953 mezi Jižní Koreou podporovanou OSN a Korejskou lidově demokratickou republikou neformálně podporovanou Sovětským svazem a Čínskou lidovou republikou. Čínští fanoušci tudíž neměli možnost zjistit, proč mají jihokorejští hudebníci seriál rádi.

Kromě několika celebrit neprošly ani scény související s LGBTQ komunitou. Číňané se tak například nedozvěděli, že německý gay Ricardo získal díky seriálu pocit, že někam patří.

Platforma Youku vystřihla záběr, kde si k sobě žena přitáhne svou partnerku, zatímco říká: „Jako každý Chandler jsem našla svou Monicu.“ Společnost rovněž vynechala scénu, kde je vidět, jak si herec Matt LeBlanc, který v seriálu ztvárnil Joeyho, přilepil na spodní prádlo fotku Rossova obličeje.

Platformy iQiyi a Tencent zase vystřihly záběry, kdy herci znovu u stolu přehrávají scénu, ve které Monika vypráví o tom, jak jí Chandler počůral nohu poté, co ji požahala medúza.

Americký sitcom je v Číně mimořádně populární. Podle čínských mileniálů jim seriál pomohl nahlédnout do americké kultury a také se díky němu naučili anglický jazyk. Upravená verze mnoho z nich rozhořčila a netrvalo dlouho, než začaly vymazané části kolovat po sociálních sítích a na pirátských stránkách.

Cenzura není u čínských vysílacích společností neobvyklá. Záběry, které jsou viděny jako politicky nekorektní či kulturně nevhodné, bývají vynechávány. Naposledy v dubnu zmizela z televizních obrazovek loga oděvních společností, které se rozhodly bojkotovat ujgurské detenční zařízení v Sin-ťiangu.

Pobavení na sociálních sítích vzbudil v posledních dnech i americký herec a bývalý wrestler John Cena, který se rozhodl Číně veřejně omluvit za to, že Tchaj-wan nazval zemí.

Reklama

Doporučované