Hlavní obsah

Pravda v koutě, pocit prohry. I to tu máme podle osobností po listopadu

Foto: ČTK

Týden před 17. listopadem jsem si ani nedokázal představit, že se něco doopravdy změní, popisuje například Michal Horáček.

Reklama

„Málokdo přemýšlel o tom, že svoboda není zadarmo. A to nás dnes dostihlo,“ říkají oslovené osobnosti.

Článek

V rámci výročí 30 let od sametové revoluce a pádu komunismu Seznam Zprávy vyzpovídaly 34 známých osobností. Jak prožily 17. listopad roku 1989 a splnila se očekávání, která společnost měla? Každý den jsme od 17. října do 30. listopadu 2019 zveřejnili jeden rozhovor a zajímavé dobové články z tehdejšího Rudého práva. Podívejte se, jak osobnosti odpovídaly na otázku, zda vývoj po listopadu nabral z jejich pohledu správný směr:

Michal Horáček prý nevěřil v tak rychlý a hluboký přerod po 17. listopadu 1989. „Podle mého názoru ta skutečnost daleko překonala to, co jsem si ještě týden před 17. listopadem vůbec nedokázal představit,” říká skladatel a bývalý kandidát na prezidenta a dodává: „Odmalička jsem toužil po tom, abych mohl studovat, co chci, cestovat, kam chci, setkávat se, s kým chci, a říkat si, co chci.”

Eurokomisařka Věra Jourová říká, že tehdejší představa budoucnosti byla naivní. „O tom, že svoboda není zadarmo a čím se za ní bude platit, myslím, tehdy přemýšlel málokdo,” dodává.

„Mé hodnocení těch 30 let od revoluce je smíšené. Samozřejmě, že systémová změna, která po 17. listopadu nastala, je pozitivní. Jsem rád, že se udržely přinejmenším základní kontury,” říká předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský.

Na všechny odpovědi se můžete podívat v galerii výše.

Vyzkoušejte si život v totalitě, naštěstí jen interaktivně

K třicátému výročí 17. listopadu 1989 jsme připravili interaktivního průvodce předlistopadovou dobou.

Příběhy jsou založeny na reálných událostech, které se staly skutečným lidem. Jsou součástí archivů Post Bellum, Paměti národa a Archivu bezpečnostních složek. Data pocházejí z ročenek Federálního statistického úřadu, webu Českého statistického úřadu a dalších institucí.

Reklama

Doporučované