Hlavní obsah

V boji padl nadějný ukrajinský básník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Maksyma Kryvcova, Seznam Zprávy

Maksym Kryvcov během pobytu na frontě.

Reklama

Maksym „Dali“ Kryvcov bojoval jako dobrovolník na východní Ukrajině už v roce 2014 a na frontu se vrátil po začátku ruské invaze téměř před dvěma lety. Válka se stala i zásadním motivem jeho tvorby.

Článek

Zemřel ukrajinský básník a voják Maksym „Dali“ Kryvcov, píše web Ukrainska Pravda. O smrti třiatřicetiletého umělce v neděli na facebooku ve večerních hodinách informovala jeho matka.

Kryvcovovu sbírku Básně ze střílny ukrajinští kritici označili za jednu z nejlepších knih roku 2023.

Jako dobrovolník Kryvcov vstoupil do války již v roce 2014, kdy Ruská federace anektovala ukrajinský poloostrov Krym a zapojila se do války na straně separatistů na Donbase. Později se podílel na činnosti organizací pro rehabilitaci a znovuzačlenění účastníků protiteroristických misí či válečných veteránů do společnosti.

Na frontu se vrátil v roce 2022, když Rusko zahájilo invazi proti celé Ukrajině. A tam také zemřel. Ukrajinská média ale nepíšou podrobnosti o okolnostech jeho smrti.

Jeho poezie skrývá řadu motivů, jedním z nejvýraznějších je právě válka. Válka na něj měla, podobně jako na nespočet dalších, obrovský dopad. „Ničemu jsem tehdy nerozuměl. Všechno kolem mě bylo nové. Lidé, vůně, zvuky. Ruiny, zranění, zbraně,“ popsal před časem básník v rozhovoru pro server Chytomo prvotní dojmy, které jej provázely roku 2014, kdy se rozhodl bojovat.

,,Jsem jedním z těch hrozných lidí, kteří říkali, že válka musí do ulic přijít jako požár, aby ostatní pochopili, co se opravdu děje. Těchto myšlenek jsem ráno 24. února litoval," pokračoval Kryvcov.

Motiv války se u Kryvcova často prolíná s motivem Boha, který jej prý neopustil ani na frontě. „Nejčastěji se s ním setkáte uprostřed ticha. Bůh je voda, kterou si s sebou berete na misi a nikdy ho není dost,“ popsal básník v rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované