Hlavní obsah

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Na protestních akcích na podporu Palestiny musí zasahovat i policie (ilustrační fotografie).

Na amerických univerzitách se i nadále protestuje, policie už zasahovala zhruba na 30 z nich. Za poslední dva týdny skončilo ve vazbě 1600 osob. Studenti se dožadují, aby školy přerušily jakékoliv vazby na Izrael.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté začali v noci na čtvrtek odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a zatýkat tam pobývající demonstranty, informují americká média. Zásahu předcházela několikahodinová konfrontace, při níž lidé navzdory výzvám policie odmítali místo opustit. Razie představuje nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy.

Policie do stanového městečka vtrhla kolem 03:00 místního času, tedy ve 12 hodin středoevropského, uvádí studentský list Daily Bruin, který o vývoji na místě informuje prakticky minutu po minutě. Podle něj se v kampusu rozléhaly hlasité zvuky, pravděpodobně od zábleskových granátů. Jiný reportér na místě mluvil o odpálení desítek „omračujících zařízení“.

+7

Stovky policistů obklíčily tábor už ve středu vpodvečer a několikrát demonstranty vyzvaly, aby odešli. Na místě však i nadále zůstávaly stovky lidí, mnozí s helmami a respirátory či jinak zahalenými obličeji a také s improvizovanými štíty. Na policisty pokřikovali „nebojíme se vás“ nebo „všichni policajti jsou hajzlové“.

Protestní tábor na UCLA podobně jako na mnoha dalších amerických kampusech vyrostl minulý týden. Problémy začaly především během víkendu, kdy na místo přišli i proizraelští demonstranti, což vyústilo ve strkanice.

Podle deníku Los Angeles Times nově příchozí napadli také několik reportérů Daily Bruin. Policie tehdy zasáhla až po několika hodinách, což vyvolalo kritiku ze strany některých studentů i kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

Doporučované