Hlavní obsah

Právě se díváte na první poštovní známku v Československu. Autorem je Alfons Mucha a před nedávnem oslavila stoleté výročí

Rozhovor se znalcem poštovních známek Tomášem Gregorem.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Poštovní známky pomalu mizí z každodenního života většiny obyvatel. Někteří si ale díky nim zajišťují slušné živobytí. Jaká je jejich historie v Československu?

Článek

První československou poštovní známku zdobil motiv Hradčan, právě pod tímto pojmenováním ji znají i filatelisté. Jeho autorem je secesní malíř Alfons Mucha. Motiv si vybral proto, že věřil, že právě Hradčany ztělesňují minulost i budoucnost českého národa.

„Alfons Mucha neměl žádné zkušenosti s tím, jak poštovní známky navrhovat. Přesto navrhl první poštovní známku, která je dodnes považována za jednu z nejhezčích československých známek,“ říká jejich znalec Tomáš Gregor. Známka byla vydána necelé dva měsíce po vzniku republiky – 18. prosince 1918. Naposledy ji pak mohli lidé zakoupit a nalepit na dopis v dubnu 1921.

Dnes se dají kromě běžných známek, které můžete zakoupit na každé poště, sehnat i sběratelské kousky, do nichž lze investovat nemalé finanční částky. „Vzpomeneme-li na začátek Československé republiky, tak musíme zmínit nejdražší československou známku. Tou je ‚Pošta československá 1919’ na žilkovaném papíře, obrácený přetisk,“ popisuje tuzemský poklad Tomáš Gregor. Ač je její původ dnes přinejmenším spekulativní, nejdražší z nich se v loňské aukci vyšplhala na 7,3 milionu korun.

Více podrobností se dozvíte přímo z úst znalce Tomáše Gregora v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované