Hlavní obsah

Právníci úřadu záhadně nepřišli k soudu. A stát přišel o pozemky ve VIP části Šumavy

Spor o pozemky na Šumavě.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Pozemkový úřad pátrá, jak se stalo to, že obec Modrava získala jedny z nejexkluzivnějších parcel na Šumavě. A to bez odporu - jen proto, že úřad propásl soudní jednání.

Článek

Ani teď na jaře a skoro bez turistů nenechává vesnička Modrava nikoho na pochybách, že tohle je VIP část celé Šumavy. A také suverénně nejbohatší.

A právě tady loni stát - takřka v dokonalém utajení - přišel podle zjištění Seznamu o 24 hektarů pozemků. Mimo jiné o některé z těch, na nichž je možné podle územního plánu stavět.

Stalo se to za značně záhadných okolností: Pozemky získala obec Modrava, která zažalovala Státní pozemkový úřad, aby jí parcely převedl.

Když pak loni v listopadu došlo na projednávání před soudem, právníci úřadu se k soudu nedostavili. Bez omluvy. A dokonce ani před jednáním neposlali vyjádření k žalobě, ačkoli je Okresní soud v Klatovech upomínal.

Úřad: O žalobě ani soudu jsme nevěděli

Úřad dnes tvrdí, že o žalobě vůbec nevěděl - žádné informace nenašel ani v datové schránce, přes niž už dnes instituce spolu povinně komunikují. „V tuto chvíli zjišťujeme důvody, proč jsme žalobu neobdrželi," řekl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Je to ale celé zvláštní - znamená to, že úřadu nejenže nedošla žaloba, ale ani upomínky, a dokonce ani finální rozsudek. Proti němuž se logicky úřad neodvolal, takže verdikt je pravomocný.

Už 27 let čekají na spravedlnost

Mohlo by se zdát, že vlastně o nic nejde - místo státu bude mít pozemky obec. Takže zůstanou ve veřejném vlastnictví. Jenže o pozemky zároveň usilovali restituenti v rámci takzvaných náhradních restitucí.

To jsou tisíce případů, kdy komunisté lidem zabavili půdu, a pak ji nechali zastavět. Po roce 1989 jim už tak nebylo co vracet. Stát proto vydával takzvané restituční nároky, tedy poukázky na náhradní pozemky.

Právě o pozemky na Modravě usilovala restituentská rodina Holečkových, která na vypořádání svých nároků čeká už 27 let. Holečkovi také kvůli šumavským pozemkům podali v minulosti na stát žalobu, ale případ obce Modrava soud rozhodl dřív než ten jejich.

„Je to velmi smutné a víra těch osob a rodin ve spravedlnost samozřejmě dostává obrovskou ránu," uvedl advokát restituentů Ondřej Novák.

Restituenti už berou, co se dá

Obec nechce říct, jak s pozemky naloží. „To je naše věc," prohlásil místostarosta Jaroslav Doležal. Je ale pravděpodobné, že kdyby se na nich mělo stavět, byl by mezi investory obrovský zájem.

Modrava platí za nejexkluzivnější místo na Šumavě. A díky miliardáři Zdeňku Bakalovi, který zde měl donedávna svou vilu a oficiální sídlo, měla i stamilionové příjmy z daní. Při sedmdesáti stálých obyvatelích.

Pozemkový úřad je rozhodnutý se ještě bránit. Poukazuje na zákon, podle nějž není možné, aby se stát zbavil půdy ve druhé zóně národního parku. To by však znamenalo, že na ni nemají šanci ani restituenti.

Ti už dnes sahají skoro po všech alespoň trochu zajímavých pozemcích ve vlastnictví pozemkového úřadu. Protože většina půdy určená k restitucím je už rozebraná. A třeba velké plochy v Praze zase obstavila policie, která vyšetřuje podezření z miliardových machinací s restitučními nároky v uplynulých letech.

Reklama

Doporučované