Hlavní obsah

Právník neuspěl se stížností, podvodem připravil klienta o miliony

Foto: PxHere

Justice právníkovi kromě jiného uložila tříletý trest s pětiletým podmínečným odkladem.

Reklama

Ústavní soud odmítl stížnost opavského právníka Pavla Lasáka, který dostal podmínku za podvod. Stížnost soudci označili za zjevně neopodstatněnou.

Článek

Lasák podle pravomocného verdiktu připravil klienta o část nemovitého majetku, soudem vyčíslená škoda činila 3,7 milionu korun. Justice za to právníkovi uložila tříletý trest s pětiletým podmínečným odkladem, dále peněžitý trest milion korun a pětiletý zákaz výkonu advokacie.

Původně si právník vyslechl nepodmíněný trest 3,5 roku, uspěl však s dovoláním k Nejvyššímu soudu. S dalším dovoláním proti zmírněnému trestu už nepochodil, stejně jako nyní s ústavní stížností.

„Dle posouzení Ústavního soudu dostály obecné soudy ústavním požadavkům kladeným na dokazování v trestním řízení a na odůvodnění rozhodnutí,“ stojí v usnesení.

Případ se podle rozsudku odehrál v roce 2014. Lasák chtěl získat majetek poškozeného, a to v době, kdy mu poskytoval právní služby. Mezi jinými listinami mu údajně na poště podstrčil kupní smlouvu.

Lasák s obžalobou nesouhlasil, podvodný úmysl popíral. Při hlavním líčení uvedl, že klient měl zájem odkoupit od svých příbuzných spoluvlastnické podíly na nemovitostech. Protože ale neměl dost peněz, nabídl mu, že od něj koupí zemědělské pozemky, a on tak bude moci vyplatit příbuzné. Advokát popřel, že by svému klientovi cokoliv podstrkoval, naopak tvrdil, že se smlouvy snažil připravit tak, aby vše bylo srozumitelné.

Reklama

Doporučované