Hlavní obsah

Pravou i levou, Leonardo da Vinci uměl malovat oběma rukama

Vědci zveřejnili nový objev týkající se renesančního génia.Video: Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Italský renesanční malíř Leonardo da Vinci je považován za jednoho z nejznámějších leváků v dějinách. Podle nové studie odborníků z galerie Uffizi ve Florencii byl ale skutečnosti obouruký. Psát, kreslit a malovat byl podle vědců schopen stejně dobře levou i pravou rukou, informovala agentura AFP.

Článek

„Je to skutečná revoluce na poli studií o Leonardovi,“ uvedl ředitel galerie Uffizi Eike Schmidt. „Nyní víme, že Leonardo pracoval oběma rukama a nikoli jen levou,“ dodal.

Historici umění k závěru, že byl renesanční malíř obouruký, dospěli po studiu jeho prvního známého díla, kresby datované 5. srpnem 1473, kdy bylo Leonardovi 21 let. Umělec na ní zachytil údolí řeky Arno nedaleko Florencie.

Na kresbě jsou dva krátké texty napsané rukou slavného renesančního mistra. Zatímco ten na přední straně ale podle vědců Leonardo napsal levou rukou, ten na zadní pravou. Podle odborníků to dokazuje, že byl schopen bez problémů používat obě ruce.

Jako v případě mnoha obourukých lidí se Leonardo da Vinci narodil jako levák, odmalička jej ale učili psát a kreslit pravou rukou, uvedla historička umění Cecilia Frosininiová.

Za použití infračerveného světla odborníci navíc odhalili, že na zadní stranu toskánské krajinky Leonardo původně uhlem nakreslil ještě jednu skicu, na které zachytil krajinu s mostem. Není jasné, zda sám autor následně kresbu vygumoval, nebo zda za stovky let vybledla natolik, až téměř zmizela.

Nový objev vědci oznámili u příležitosti blížícího se pětistého výročí smrti Leonarda da Vinciho. Řada muzeí a galerií po celém světě život a dílo renesančního mistra, jehož nejznámějším dílem je Mona Lisa, hodlá připomenout výstavami a dalšími kulturními akcemi. Oslavy budou největší v Itálii, kde se Leonardo da Vinci 15. dubna 1452 narodil, a ve Francii, kde 2. května 1519 zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované