Hlavní obsah

Pražané letos nevolí na Hradě. Zkomplikovaly to bezpečnostní kontroly

Pražané kvůli bezpečnostním kontrolám letos nevolí na Hradě.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Kvůli bezpečnostním kontrolám letos lidé nemůžou přijít k volbám na Pražský hrad. Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková řekla, že důvodem jsou bezpečnostní kontroly, které by voliče v této oblasti mohly odradit. Hrad se ale brání, že měl vymyšlenou variantu, jak voličům vstup usnadnit, město s ním ale nejednalo.

Článek

Kvůli bezpečnostním opatřením zavedeným u vstupů na Pražský hrad se letos neotevřela volební místnost na druhém hradním nádvoří. Voliči, kteří ji byli zvyklí využívat, letos musejí jít na nedaleký Pohořelec.

Důvodem změny místa byl podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nekomfortní přístup k volební místnosti přes bezpečnostní kontroly, které by voliče v této oblasti mohly odradit. Pražský hrad ale oponuje s tím, že měl připravenu variantu, podle které by voliči kontrolou nemuseli procházet. Tvrdí, že s ním městská část nejednala.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK řekl, že bezpečnostní složky na Pražském hradě byly připraveny „zajistit hladký chod volební místnosti v areálu”, a to včetně přednostního vstupu voličů. O nezřízení volební místnosti s nimi podle Ovčáčka městská část nejednala. „Byli jsme přitom připraveni na maximální vstřícnost. V úvaze bylo i umístění volební místnosti tak, aby voliči vůbec kontrolu nepodstupovali,” dodal.

Reklama

Doporučované