Hlavní obsah

Prázdné stadiony, plné hospody. Má to smysl? Najděme řešení

Foto: Profimedia.cz

Jde fanoušky v současné situaci dostat zpět na tribuny?

Reklama

Nařízení vlády fanoušky na stadiony nepustí, sledují tak fotbal často společně v uzavřených prostorách. Dává to smysl? A neexistuje možnost, jak je kontrolovaně pustit zpět do ochozů?

Článek

Zbývá 30 minut do výkopu a stadion se otřásá v základech, diváci bouří a chorály jsou slyšet až na druhý konec města. Takový je fotbal, který známe a jaký milujeme. Současná realita je opačná, stadiony zejí prázdnotou, ticho by se dalo krájet. Fotbal ale stále milujeme a dokážeme se přizpůsobit, a to různými způsoby.

Sociální sítě obletěly záběry doslova narvaných lokálů, nadšeně podporujících svůj tým ve velkých fanouškovských skupinách. Ony bezpečné rozestupy jsou při oslavách gólů na, přinejlepším, druhé koleji. Nejen pan profesor Prymula tak zajisté ocenil, že v šesti z osmi hraných zápasech nepadl více než jeden gól.

Měli jsme také možnost pozorovat iniciativu ze strany klubů, které, nutno podotknout, svými vlastními aktivitami minimálně vyrovnávají západní fotbalový svět. Organizované sledování zápasů v autokině je výborný nápad, který plně splňuje všechna hygienická opatření. Stejně tak prezentace a aktivita ze strany celků Fortuna:Ligy mi v posledních dnech a týdnech přijde na velmi dobré úrovni, a to nemluvíme jen o těch největších, chcete-li nejbohatších týmech.

Foto: Profimedia.cz

Hned několik klubů Fortuna:Ligy pořádalo pro své fanoušky projekce zápasů v autokině.

K fotbalu ale prostě patří emoce, které nejlépe prožijete ve větší skupině lidí, ideálně přímo na stadionu. Proto ti největší fotbaloví nadšenci nelení a i přes zákaz vyráží na zteč. Fotbalové stánky tak po čas zápasů obklopují, pro nezaujaté kolemjdoucí, divnolidé na žebřících či horolezci sápající se na dvoumetrové zdi sledující jakési čutání.

Při pohledu na podobné záběry nadšenců burácejících v hospodách či „žebříkářů“ před stadiony se nabízí otázka. Nedokážeme se podobně přizpůsobit i přímo na stadionech? Abych myšlenku rozvedl. Fanoušci prostě prahnou po fotbalovém odreagování, a tak jsou zajisté ochotni přijmout veškerá opatření, která by byla nutná a přicházela v úvahu. Lidé, kteří chodí na fotbal podporovat svůj oblíbený klub, se, až na zanedbatelné počty případů, nijak neliší od těch, kteří navštěvují kulturní akce.

Foto: Profimedia.cz

Zápas Bohemians 1905 s Teplicemi sledovalo za zdmi pražského Ďolíčku několik lidí na žebřících.

Z mého výletu pod Ještěd na zápas Jablonce se Zlínem jsem si odnesl přesvědčení, že to jde. Hlavní tribuna stadionu na Střelnici byla zaplněná novináři a zástupci obou klubů. Všichni dodržovali potřebné rozestupy, protože si byli vědomi nejen velkého bratra, tedy kamer, které celé dění sledovaly, ale také závažnosti situace. Ale hlavně bylo jasné, že jestli chceme, aby se liga dohrála, tohle všechno prostě musí fungovat.

Jenže v Jablonci byly ještě další dvě prázdné tribuny, na kterých by v podobném režimu mohli fungovat i běžní fanoušci. Ano, znám názor široké veřejnosti a dokážu také porovnat možný rozdíl mezi chováním novinářů, kteří jsou de facto v práci, a chováním fanoušků, již se prostě přišli pobavit.

Nestálo by ale za to alespoň částečně klubům rozvázat ruce a přijít s plánem, jak co nejdříve dostat fanoušky, i když ve výrazně omezeném počtu, zpět na stadiony? Prodej vstupenek na občanský průkaz už měl fungovat dávno, teď je ideální možnost na jeho zavedení. Striktní nařízení na stadionech dodržovat rozestupy, nosit roušku, měřit teploty. Neplníš pokyny? Děkujeme za návštěvu a koupi vstupenky, příště už nechoď.

Jasně je to složité, logisticky a nejspíše i finančně náročné, ale určitě existují lidé, kteří by byli ochotni si za lístek výrazně připlatit, a pokrýt tak klubům vyšší náklady. Rizik je hodně, stejně jako případného vyjednávání a papírování. Není to otázka týdnu či dvou. Ale kdyby fotbal měl podobně jako teď fungovat dlouhodobě, pomalu umře.

I s případným zásahem druhé virové vlny na podzim by plán „fanoušci na stadionech“ mohl klubům pomoci. Otázka je, jak moc týmy a liga vlastně stojí o to, aby se fanoušci na stadiony opravdu vrátili. Jak moc je to pro ně výhodné či naopak. A v případě pokusu by samozřejmě záleželo mimo jeho provedení hlavně na výsledku. Tedy jak by se diváci chovali a dodržovali nastavená pravidla.

Možná si mnoho z vás říká, že podobný plán nejde zrealizovat, že je to nemožné. Ale proč tedy fungují kina? Kina, která jsou v uzavřeném prostoru, kde je velký počet lidí a kde i tak funguje systém nošení roušek a dodržování rozestupů. Jak řekl na online tiskové konferenci Jablonce, po zápase se Zlínem, trenér Petr Rada: „Pusťme lidi na fotbal, nic se nestane.“

Reklama

Doporučované