Hlavní obsah

Pražská burza končila závěrečným sprintem akcií Erste, která zvýší dividendu

Rozhovor s Dušanem Jilčíkem, investičním stratégem Starteepo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,53 procenta na 1023,10 bodu. Burza rostla navzdory propadu nejobchodovanějších emisí – Moneta Money Bank a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Akcie Monety a Komerční banky se podílely na většině dnešních obchodů na pražské burze a zároveň zaznamenaly nejvýraznější oslabení z hlavních emisí. Cenné papíry Komerční banky zlevnily o 2,44 procenta na 880 korun a cenné papíry Monety o 1,09 procenta na 72,90 koruny.

Většina hlavních emisí burzy si ale polepšila. Nejvýrazněji zdražily akcie bankovní skupiny Erste, které zároveň dosáhly třetího největšího objemu obchodů z hlavních emisí. Akcie Erste posílily o 5,36 procenta na 782,40 koruny. „Po oznámení vyšší než očekávané dividendy ve výši 1,4 eura na akcii a zlepšených výhledech hospodaření za rok 2018 dostaly akcie pořádný impulz k růstu,“ sdělil analytik Komerční banky Jiří Kostka. Erste dnes oznámila, že dividendu zvýší z 1,2 na 1,4 eura a že za loňský rok předpokládá růst čistého zisku zhruba o třetinu na 1,8 miliardy eur (přes 46 miliard korun).

Česká měna dnes zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 zpevnila oproti předchozímu závěru vůči euru o tři haléře na 25,69 Kč/EUR a k dolaru o 12 haléřů na 22,54 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované