Hlavní obsah

Pražskou zoo první den znovuotevření navštívilo 1329 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražskou zoo dnes v první den znovuotevření navštívilo 1329 lidí. Zahradu může podle vládní vyhlášky navštívit 8500 lidí denně. Možný je pouze prodej e-vstupenek. ČTK to řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Článek

Vládní opatření proti nemoci covid-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března. Dnes dopoledne v ní pokřtili mládě tapíra čabrakového. Je to druhé odchovávané mládě tohoto ohroženého druhu v trojské zoo.

„Posíleny byly stavy pracovníků návštěvnického servisu a pomáhala nám i městská policie. Návštěvníků dorazil relativně nízký počet - 1329 - a chovali se ukázněně, nezaznamenali jsme žádné incidenty,“ uvedl Bobek.

Zájemci o návštěvu si mohou e-vstupenky zakoupit vždy od 17:00 dne předcházejícího návštěvě a během něj. Objem prodeje e-vstupenek je limitovaný. „Musíme zohlednit držitele běžných jednorázových či vícenásobných vstupenek, které si je zakoupili již dříve. Rezervujeme pro ně část kapacity, a to na základě dřívějších zkušeností s jejich návštěvností,“ doplnil Bobek. Neočekává, že by se na zájemce o návštěvu zahrady vstupenky nedostaly.

Uzavřeny jsou vnitřní expozice a pavilony. Podle vládního nařízení mohou otevřít za dva týdny. Neuskuteční se komentovaná krmení a další program. Nejsou přístupné expozice lemurů ani prostory u výběhu goril.

Zoo také zavedla další bezpečnostní opatření. Vstup do prostor venkovních zahrádek restaurací je ohrazený páskami a na povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy upozorňují informační tabule.

Bobek už dříve uvedl, že avizovaný vstup příslušníků Integrovaného záchranného systému a pracovníků ve zdravotnictví za jednu korunu bude platit až ode dne, kdy zoo bude fungovat ve standardním provozu, tedy patrně od 25. května.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v pátek 24. dubna na svém webu podmínky, za kterých mohou být zoo v provozu. Návštěvníci si mohou vstupenky zakoupit jen online, aby se zamezilo shlukování lidí na místě. Počet návštěvníků nesmí přesáhnout 150 lidí na hektar.

Týdenní sameček tapíra čabrakového dnes dostal jméno Morse. Byl pokřtěn u příležitosti Světového dne tapírů a Dne Morseovy abecedy, které připadají právě na 27. dubna, uvedl Bobek. Samec tapíra čabrakového se narodil v neděli 19. dubna. Je to druhé odchovávané mládě tohoto ohroženého druhu v trojské zoo, první se narodilo v říjnu 2015, uvedla vedoucí publikačního oddělení zahrady Helena Petáková.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. V loňském roce zahradu navštívilo 1 456 526 lidí. O více než 8000 návštěvníků tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.

Reklama

Doporučované