Hlavní obsah

Pražský filmový fond podpořil 4,7 milionu korun šest filmů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nadační fond Praha ve filmu podpořil v letošní druhé výzvě šest projektů, které se natáčely nebo budou natáčet v hlavním městě, rozdělil mezi ně 4,7 milionu korun.

Článek

Z 16 přihlášených projektů podporu získaly tři dokumenty a tři hrané filmy. ČTK o tom informovala výkonná ředitelka fondu Tereza Moravcová. Podmínkou získání příspěvku je, že Praha ve filmech nebo seriálech musí představovat sebe samu, projekty musí být zahraniční provenience nebo vznikat v koprodukci s ČR a mířit do mezinárodní distribuce.

Podporu získaly dokumenty Architektura ČSSR 58-89, Provazochodkyně nad Prahou a Chybění a tři hrané filmy Běžná selhání, Mrtvý jazyk a Alma & Oskar.

„Vždy jsme si představovali, že se příběh Běžných selhání bude odehrávat v Praze,“ uvedla rumunská režisérka Cristina Groșanová. „Přestože v Praze můžeme nalézt spoustu architektonických slohů, nás zajímá současná tvář města: nová místa z posledních desetiletí, kancelářské budovy ze skla a oceli, a hlavně brutalistická a neofunkcionalistická architektura,“ dodala. Široká mezinárodní koprodukce čtyř zemí (ČR, Itálie, Maďarsko a Slovensko), mezinárodní štáb a zajímavá vizualita snímku jsou podle fondu plusy dramatu Běžná selhání podpořeného milionem korun.

Druhým filmem je majoritně izraelský snímek Mrtvý jazyk o milostném vzplanutí dvou neznámých lidí v režii Mihaly Brezisové a Odeda Binnuna, kteří za svůj krátkometrážní snímek Aya získali v roce 2014 nominaci na Oscara. Dramatické finále Mrtvého jazyka se odehrává v Praze, které představuje pro filmové hrdiny magické místo s dlouhou a bohatou historií. Správní rada udělila filmu podporu milion korun.

Do historie se vrací životopisný Alma & Oskar o vášnivém vztahu Oskara Kokoschky a hudební skladatelky a spisovatelky Almy Mahlerové, manželky Gustava Mahlera. Kokoschka a jeho dílo je s Prahou velmi těsně spjato. Rakouský snímek, který vznikne v koprodukci s Německem, Švýcarskem a Českou republikou, bude režírovat Dieter Berner. Rakouský režisér natočil před čtyřmi lety biografický film Egon Schiele.

Milion korun dostal i projekt Architektura ČSSR 58-89 koncipovaný jako osmidílný seriál a zároveň celovečerní dokument. Mapuje českou předrevoluční architektonickou scénu. Druhým oceněným dokumentem je Provazochodkyně nad Prahou o přechodu Tatiany Mosio-Bongongyové přes Vltavu při festivalu Letní Letná. Dostal půl milionu korun. Životopisný snímek Chybění, který fond podpořil částkou 200 000 korun, vypráví o umělci Jánu Mančuškovi a jeho vztahu k Praze a tamním galeriím. Mančuška zemřel po dlouhé nemoci v 39 letech v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Doporučované