Hlavní obsah

Pražský výběr 18. srpna koncertem oslaví 30 let odchodu sovětských vojáků

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Skupina Pražský výběr oslaví 18. srpna koncertem na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti 30 let odchodu sovětských vojáků z bývalého Československa.

Článek

Spolu s hudebníky Michaelem Kocábem a Michalem Pavlíčkem na jedinečné akci s pracovním názvem …a nikdy více vystoupí i Český národní symfonický orchestr (ČNSO), který přijede z New Yorku dirigovat Steven Mercurio. „Zazní originální symfonické verze hitů Pražského výběru. Jako host zazpívá písničkář Xavier Baumaxa,“ za pořadatele informoval David Gaydečka.

„Celá akce vzniká poměrně spontánně, neboť se všichni zúčastnění účinkující, spoluorganizátoři i partneři akce shodli na tom, že by byla škoda, aby to radostné kulaté 30. výročí zůstalo bez pořádné oslavy, a to zejména kvůli pandemii, která měla negativní vliv na realizaci akcí v první polovině roku,“ uvedl Gaydečka.

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Sovětští vojáci byli koncem 80. let rozmístěni v 67 posádkách v českých zemích a 16 posádkách na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk právě v Milovicích. Okupaci ukončila dohoda mezi vládou ČSSR a SSSR o odsunu sovětských vojsk, která byla podepsána 26. února 1990. Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území republiky 21. června 1991 a o šest dní později republiku opustil i poslední sovětský voják - tehdejší velitel generál Eduard Vorobjov.

„Nikdo jiný se oslav odchodu sovětských vojáků neujal ani tehdy ani teď. Myšlenka akce je v tom, že svoboda není tomu národu a jeho vedení až tak drahá, aby udělali nějakou oslavu. Tak tomu bylo už v roce 1991, tak to uděláme zase my,“ řekl ČTK Kocáb, někdejší předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk.

Před třiceti lety se uskutečnil koncert k ukončení odchodu Sovětské armády v pražské Sportovní hale. Vystoupily na něm skupiny Nová růže, Lucie, Pražský výběr, pozvání přijal i americký zpěvák Frank Zappa.

Skupina poslanců části opozice chce uzákonit odchod sovětských vojsk jako významný den. V novele navrhla, aby se 27. červen připomínal nejen jako Den památky obětí komunistického režimu, ale také jako Den odsunu sovětských vojsk z Československa. Obdobná iniciativa vznikla také v Senátu. Podle Kocába by měl být tento den přímo státním svátkem a považuje za nepředstavitelnou ostudu, že tomu tak dávno není.

Reklama

Doporučované