Hlavní obsah

Pražští hasiči už nebudou sloužit jako za války. Dřevěnou stanici nahradí nová centrála

Pražští hasiči a jejich holešovická základna.Video: Zuzana Černá

 

Reklama

Stanice č. 3 v pražských Holešovicích vznikla v roce 1942. Od té doby se podle pamětníků vůbec nezměnila. Hasiči si tam ručně otvírají vrata a slouží v nevyhovujících buňkách. Za dva roky by se ale měli stěhovat do nového. Sbor investuje 353 milionů korun.

Článek

Na stanici se ve třech 24hodinových službách střídá šedesátka hasičů. Prakticky tu stráví třetinu života. V létě jim je horko, v zimě zima. Do starých dřevěných buněk nejdou moderní technologie nainstalovat. A nikdo se o to už 12 let ani nesnaží. Opravují se jen naprosté nezbytnosti.

„Je to taková nostalgie. Člověk tady prožil obrovskou část života a těžko se s tím budem loučit. Přirostlo nám to tu k srdci. Udělali jsme si tu takové domácí prostředí. To už na nové stanici asi nebude,” přesto popisuje Jan Kraml, který tu slouží od roku 1994.

Na slavnostní poklepání základního kamene se přišel podívat taky Maxmilián Šperling. V Holešovicích sloužil na výjezdu v letech 1943 až 1945. Dnes je mu 95 let. „Nic se tu nezměnilo. Vůbec nic. Garáže, kanceláře, důstojnický sbor – to bylo před sedmdesáti lety stejné jako dneska,” říká, když na dvoře stanice č. 3 vzpomíná.

Stavební práce, které začnou během několika týdnů, ale neznamenají, že by se hasiči už úplně odstěhovali. Bude jich sice méně. Přesto zůstanou. Alespoň tedy jedno ze dvou družstev, tedy asi osm mužů.

„Budou vyjíždět ze stavby. To, co připravujeme, jsou sice buňky, ale jsou to moderní buňky, takže si ti kluci možná i polepší oproti současnému stavu,” popisuje provizorium ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. O přesun na jiné z celkem deseti stanovišť ho prý nikdo z jeho mužů nežádá.

Ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský o provozu na stanici v Holešovicích během výstavby nové budovy.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Hotovo má být přesně za dva roky. Peníze na projekt dvoupatrové budovy, která se má stát zázemím i pro potápěče, vyšetřovatele nebo preventisty, jsou. Cena je stanovená na zhruba 353 milionů korun.

Poloha Holešovic je strategická. Leží totiž na severojižní magistrále, blízko vjezdů do tunelů a hasiči odtud pomáhají především v celé severní části metropole.

Peníze nestačí, rozpočet na úrovni roku 2010

Hasičský záchranný sbor se podle svého ředitele Drahoslava Ryby potýká s obrovským vnitřním dluhem.

„Aby se dal umořit dluh, který dneska máme, tak bychom potřebovali přidat 1,2 miliardy ročně. Z toho jsme tedy ukrojili skoro půl miliardy a ještě zhruba těch 700, 800 milionů nám zbývá do dalších let,“ bilancuje Ryba poté, co u ministryně financí spolu se šéfem vnitra Janem Hamáčkem vyjednal o 434 milionů korun pro hasiče navíc.

Hasiči dnes v Česku slouží na 250 stanicích a výrazná část z nich potřebuje opravy. Peníze na investice se totiž teprve vrací na úroveň roku 2010.

Reklama

Související témata:

Doporučované