Hlavní obsah

Před 30 lety opustili ruští vojáci Afghánistán. Veteráni z této války bojují na východě Ukrajiny

Nový díl pořadu Svět bez obalu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Kábulu vedle sebe žijí lidé v luxusu s bazénem i v chatrčích bez tekoucí vody. Nové vily s bazénem tu stojí téměř všechny prázdné.

Článek

Před třiceti lety – přesně 15. února 1989 opustil poslední ruský voják Afghánistán, a to po neúspěšné misi tehdejšího Sovětského svazu prosadit v této zemi komunistický systém. Sovětsko-afghánská válka spustila v této zemi události, které způsobily, že se Afghánistán od této doby zmítá v nepřetržité sérii válek a teroristických útoků.

Veterány afghánské války je možné nalézt na východě Ukrajiny mezi ukrajinskými vojáky i proruskými separatisty. Vojenský doktor Anatolij Pljašnik slouží v ukrajinské armádě od začátku bojů v roce 2014, ale Donbas není jeho první konflikt. V 80. letech bojoval v sovětské armádě v Afghánistánu. „Musíme říct, kolik bolesti a trápení jsme tam lidem způsobili, kolik nevinných civilistů jsme zabili, kolik měst a vesnic zničili,” říká Pljašnik.

V další reportáži zavítáme do dnešního Afghánistánu. Vzhledem k tomu, že zde probíhá už tolik let válečný konflikt, tak má tato země podle statistik OSN největší procentuální zastoupení lidí, kterým chybí jedna nebo více končetin a život s takových postižením v této chudé zemi není vůbec snadný. Agha Jan přišel o svoji nohu díky mině. Ale i pak pokračuje ve své službě v Afghánské národní policii.

V Kábulu vedle sebe žijí lidé v luxusu s bazénem i v chatrčích bez tekoucí vody. Máte zájem si v Kábulu koupit luxusní byt? Nové vily s bazénem tu stojí téměř všechny prázdné, a to poté, co odtud odešla část zahraničních jednotek.

Afghánské dívce Adě je 12 let a musí si vydělávat na kábulských ulicích. Žije v Kábulu a musí pracovat, aby měla její rodina co jíst. Ada čistí lidem boty na kábulských ulicích. Někdy si nějaké peníze vydělá, někdy ale ne.

„Když sem přijdu a někdo mě požádá, abych mu vyleštila boty, tak přinesu domů nějaké peníze. Když mi nikdo nezaplatí, tak musím jít spát s prázdným žaludkem. Je to pro mě těžké, protože člověk vidí jiné lidi s jídlem a my přitom nemáme co jíst,” říká Ada.

Pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované