Hlavní obsah

Před 30 lety opustili sovětští vojáci Afghánistán. Následoval další zmar

Výročí stažení sovětských vojsk z Afghánistánu a rozhovor s Petrou Procházkovou.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po desetileté sovětské invazi se země prakticky bez přestání zmítá v nepřetržité sérii válek a teroristických útoků.

Článek

Před třiceti lety, přesně 15. února 1989, opustil poslední ruský voják Afghánistán. A to po neúspěšné misi tehdejšího Sovětského svazu prosadit v této zemi komunistický systém.

Během desetiletého konfliktu přišly o život tisíce sovětských vojáků a více než milion Afghánců. Boje rozdělily nepočítaně rodin. A také vyčerpaly kremelskou pokladnu. Řada analytiků má za to, že konflikt v Afghánistánu nejméně o dva roky uspíšil kolaps Sovětského svazu.

Samotný Afghánistán se s důsledky této války vypořádává dodnes.

„Sověti se snažili zavést v Afghánistánu komunismus a Američané se tam teď snaží přinést demokracii. Ani jeden z nich není úspěšný,” říká novinářka Petra Procházková, která v této zemi strávila pět let a také se tam vdala. „Manžel do Afghánistánu velmi rád jezdí, ale mně a ani našemu synovi to nechce dovolit. Představujeme tam totiž velké bezpečnostní riziko,” říká Procházková.

Během pěti let, co její rodina v Afghánistánu žila, nepovažovala situaci za zvlášť nebezpečnou. „Mohla jsem chodit ven, jezdit na výlety. Teď už něco takového nepřichází v úvahu. A v ohrožení jsou i rodiny, o kterých se ví, že mají příbuzné v zahraničí. Ne kvůli terorismu, ale protože by je mohl chtít někdo oloupit.”

Více o minulosti i současnosti chudé země, ve které se už přes 30 let nepřetržitě bojuje a o kterou se zajímají velmoci, se dozvíte v úvodním videu.

Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované