Hlavní obsah

Před rokem v tento den: Tři nakažení, vláda rušila lety z Itálie

Co se dělo v Česku 2. 3. 2020: Zasedala Bezpečnostní rada státu. Premiér Babiš poté oznámil, že Česko omezilo letecké spojení s Jižní Koreou a některými italskými městy. Zároveň, že Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude bez diváků. Kabinet doporučil omezit návštěvy léčeben dlouhodobě nemocných a tehdejší ministr zdravotnictví měl zajistit dostatek ochranných pomůcek.Video: ČTK

 

Reklama

Celosvětově se novým koronavirem nakazilo k 2. 3. 2020 na 88 tisíc lidí. Statistiky evidovaly 3000 mrtvých. Itálie hlásila 50% mezidenní nárůst nemocných. V Česku se třemi pacienty se zavíraly domovy seniorů a škrtaly první akce.

Článek

Přesně před rokem se kvůli málo známé hrozbě z Číny sešla Bezpečnostní rada státu. Premiér Andrej Babiš poté oznámil, že Česko zastavuje letecké spojení s Jižní Koreou a některými italskými letišti.

„Zastavujeme lety z Jižní Koreje, to můžeme udělat bez stanoviska Evropské komise, zastavujeme lety z Milána, Benátek a Boloně,“ řekl premiér. „Všeobecně doporučujeme lidem, aby necestovali do Itálie,“ uvedl Andrej Babiš. Itálie byla v té době nejpostiženější zemí novým koronavirem. S datem 2. 3. 2020 tam na komplikace spojené s covidem zemřelo 50 lidí, což se zdálo být nepochopitelně vysoké číslo.

První restrikce v tento den zažil tuzemský sport. Kabinet zakázal diváky na dlouho očekávaném Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Pořadatelé akce poté požádali vládu o kompenzace. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale řekl, že stát o finanční náhradě neuvažuje, protože jde o zásah vyšší moci. Premiér se následující den vyjádřil opačně, když řekl, že stát počítá s tím, že ztráty bude kompenzovat. Nakonec pomohla Mezinárodní biatlonová unie a Ministerstvo školství, které podstatnou část ztrát umořily.

Česko ten den evidovalo tři nakažené. První z Čechů onemocněl poté, co se vrátil z italské univerzity. Druhým případem byla mladá Američanka, studentka z Milána, jejíž zdravotní stav se zhoršil poté, co jako turistka dorazila do Česka. A do třetice šlo o muže z Ústí nad Labem, který se vrátil z lyžařské dovolené rovněž z Itálie.

První firmy v Česku už preventivně začaly posílat do karantény ty, kteří se o jarních prázdninách vydali lyžovat do některého z rizikových regionů Itálie. Takových bylo na 24 tisíc.

Bezpečnostní rada státu pak doporučila omezit návštěvy léčeben dlouhodobě nemocných a domovů seniorů. „Zároveň jsme doporučili omezení návštěv hlavně léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů, ústavů sociálních služeb, Alzheimer center,“ řekl předseda vlády.

A začaly první nákupy ochranných prostředků. „Státní hmotné rezervy mají za úkol nakoupit 200 tisíc respirátorů a dezinfekčních prostředků. A pan ministr zabezpečí distribuci respirátorů praktickým lékařům,“ uvedl Babiš po jednání.

V následujících dnech se země potýkala s akutním nedostatkem roušek. Velká část obyvatelstva se proto tehdy rozhodla, že roušky ušijí sami, a to nejen pro sebe, ale i pro nemocnice či obchody, kde jich byl nedostatek.

Před rokem touto dobou jsme si aktuální mnohatisícové přírůstky nakažených covidem-19 a více než sto obětí každý den neuměli představit. Před rokem touto dobou jsme se teprve učili chápat, co to ten nový koronavirus vlastně je. V miniseriálu Seznam Zpráv vám budeme v následujících týdnech připomínat některé kroky Česka v boji s pandemií.

Reklama

Doporučované