Hlavní obsah

Před sto lety tu umírali legionáři za budoucí Československo. Režisér Nikolaev natočil, jak to vypadá u Zborova dnes

Pietní akce 100. výročí bitvy u ZborovaVideo: Josef Mačí, Petr Nikolaev

 

Reklama

Stovky padlých na obou stranách a aktivní zapojení tisíců legionářů si připomněli účastníci pietního aktu v obci Kalynivka na Ukrajině.

Článek

Přesně před sto lety se odehrála bitva u Zborova. Bitva, která byla mezníkem rodícího se samostatného československého státu.

„To, že tu dnes stojíme jako představitelé českého státu je i zásluhou hrdinů, kteří zde před sto lety bojovali,” řekl při pietním aktu předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vítězství československých legionářů si přímo na místě bitvy připomněli představitelé České i Slovenské republiky, potomci legionářů, krajané, zástupci místních úřadů i veřejnost.

„Jmenovitě známe 234 padlých legionářů, ale do toho jsou započítaní i nezvěstní," řekl Petr Tolar z Československé obce legionářské.

Obec se snažila vypátrat i české a slovenské oběti, které u Zborova padly v rakousko-uherské uniformě; jmenovitě se dopočítala necelých dvou stovek, ale velice pravděpodobně bylo skutečné číslo mrtvých, raněných a nezvěstných vyšší. Legionáři útočili na pozice bráněné - kromě jiných jednotek - také plzeňským 35. pěším plukem a jindřichohradeckým 75. pěším plukem.

Ústředním místem připomínajícím hrdinství československých legionářů je mohyla v obci Kalynivka, do které byly v roce 1922 přeneseny ostatky padlých vojáků. Nově ji opravilo Ministerstvo obrany a na její čelo se vrátila původní mosazná pamětní deska. Po sto letech se na ní objevila i jména padlých.

„Dědictví a poselství, které nám legionáři odkázali, není jenom příběhem ze zaprášeného archivu, ale je to něco, co má i velký aktuální význam v době, kdy se svět stává neklidnějším a rozkolísaným a kdy si musíme uvědomit, že za naši svobodu je zapotřebí se zasloužit a případně i bojovat,” připomněl režisér Petr Nikolaev, který připravuje film o československých legionářích Opravdoví bratři.

V bitvě u Zborova bojovalo přes tři tisíce legionářů, pro které to bylo první významné nasazení na východní frontě. I když jejich vítězství zásadně neovlivnilo průběh první světové války, mělo velký morální a politický význam. Podpořilo utváření legií v Rusku a tím i vznik samostatného československého státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované