Hlavní obsah

Přehled nových pravidel: Vláda někde zpřísnila, jinde povolila šrouby

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Od středy platí v Česku nová pravidla. Změny nastanou hlavně v obchodech a ve školách.

Článek

Vláda od středy některá opatření proti koronaviru zpřísňuje, jiná zase uvolňuje. Nová sada opatření možná vydrží beze změny jen do pondělí – rizikové skóre se stále drží na 70 bodech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný v takovém případě slíbil další zmírnění opatření.

Jaká opatření platí od středečního rána?

Část žáků se vrací do škol

Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrací prvňáci a druháci, po dvou týdnech se otevírají také speciální školy. Ve školách budou nyní všude povinné roušky. Bude zákaz zpěvu a tělocviku a mělo by se často větrat. Třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře, ale žáci z různých tříd by se neměli potkávat.

Obchody musí omezit počet nakupujících

Každý zákazník musí mít pro sebe při nákupu plochu 15 metrů čtverečních. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi. Zároveň se prodlužuje zavírací čas z dosavadních 19:59 na 21:00, odkdy začíná platit zákaz vycházení.

Výdejní okénka mohou být otevřena déle

Stravovací zařízení mohou mít ode dneška otevřena výdejní okénka déle. Dosavadní interval 6:00 až 20:00 se prodloužil na 5:00 až 21:00. V této době mohou ve svých restauracích obsluhovat hotely a podobná zařízení ubytované hosty.

Smí se sportovat na venkovních sportovištích

V protikoronavirovém opatření je s platností ode dneška také další výjimka ze zákazu volného pohybu lidí přes den. K výjimkám pro cesty do přírody či do parku přibyla možnost volného pohybu za účelem sportování na venkovních sportovištích. Výjimku nadále mají také cesty do práce, za rodinou, blízkými či k lékaři.

Svatby se smí účastnit více lidí

Svateb, pohřbů či bohoslužeb se ode dneška smí účastnit 15 lidí, dosud to bylo deset.

Otevírají se psí salony

Vláda povolila fungování provozoven poskytujících službu úpravy a stříhání psů a koček. Už na jaře, když kabinet začal uvolňovat opatření proti šíření koronaviru, se salony pro zvířata mohly otevřít v první rozvolňovací vlně spolu s provozovnami řemeslníků. Znovuotevření salonů pro zvířata například před kadeřnictvími, holičstvími a podobnými službami zástupci vlády na jaře zdůvodňovali nižším rizikem nákazy.

Reklama

Doporučované