Hlavní obsah

Přehled testovaných léků na COVID-19. Některé mají překvapivý úspěch

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

S vakcínou na očkování proti koronaviru lze podle Světové zdravotnické organizace (WHO) počítat za 12-18 měsíců. Lékaři po světě se proto uchylují ke zkoušení již zavedených léků původně určených na jiná onemocnění. A některé z nich mají překvapivý úspěch.

Článek

Lék na ebolu: Remdesivir

Remdesivir byl původně určen k léčbě eboly, ale může se z něj stát průkopník mezi potenciálními léky v boji proti COVID-19. Nadšení pochází ze studií, podle nichž remdesivir působí proti onemocněním z jiných typů koronavirů SARS a MERS. Ty jsou oba smrtelnější, ale méně infekční než COVID-19.

Lék podle Guardianu viru znemožňuje replikování uvnitř buněk. To znamená, že bude s největší pravděpodobností nejefektivnější, když se nemoc zachytí v zárodku a virus se stále reprodukuje v horních dýchacích cestách. Pokusy o zhodnocení přínosu remdesiviru k boji s koronavirem probíhají v USA i Asii. První výsledky by měly spatřit světlo světa v dubnu.

Užití experimentálního léku remdesivir tento týden dočasně povolilo i české Ministerstvo zdravotnictví. Americká firma Gilead, která ho vyrábí, schválila jeho využití u pacienta, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v kritickém stavu. Společnost lék již odeslala do Česka.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden uvedl, že vláda by pro lék poslala armádní speciál. Mluvčí nemocnice nicméně řekla, že o tom nemá informace.

Lék na malárii: Chlorochin

Chlorochin je levný, široce dostupný lék, který se běžně používá od roku 1945 proti malárii a jiným nemocem. Laboratorní studie zjistily, že antivirový lék alespoň v Petriho misce proti koronaviru účinkoval. Výsledky z francouzské studie u 24 pacientů, oznámené tento týden, naznačují, že by mohl urychlovat zotavení.

Základem studie bylo srovnání stavu pacientů, kterým byl lék podán a kterým nikoliv. Po šesti dnech bylo podle webu The Guardian na koronavirus pozitivních 25 % pacientů, kteří lék dostali, a 90 % těch, kteří jej nedostali. Chlorochin patří mezi čtyři léčiva testovaná v rámci mezinárodní klinické studie, která ve středu vyhlásila WHO.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nicméně varoval před neuváženým užíváním léků s chlorochinem při obavách z nákazy novým koronavirem. Upozornil, že není doloženo jejich preventivní působení a hrozí nežádoucí účinky. SÚKL tak reagoval na zprávy na sociálních sítích i na kritiku a výzvy, že by měl přípravky rychle zajistit.

Aby se léčivé přípravky dostaly v ČR na trh, musí mít registraci. Při registračním procesu se podle SÚKL posuzuje bezpečnost, účinnost, kvalita, dávkování, ale i možné vedlejší účinky.

Lék na HIV: Kaletra

Kaletra je kombinací dvou antivirových léčiv, lopinaviru a ritonaviru, která se běžně používají k léčbě HIV. WHO zahrnula kaletru do mezinárodní studie zahájené tento týden.

Laboratorní studie naznačují, že by lék mohl nemoc COVID-19 potenciálně léčit. Jedna z prvních velkých studií s 200 vážně nemocnými pacienty z Číny ale nezjistila velký přínos. Podle webu The Telegram je však možné, že lék by mohl účinkovat u pacientů, u nichž se nemoc neprojevuje tak silně.

Lék na chřipku: favipiravir

Povzbudivé výsledky lék favipiravir, který v Japonsku běžně využívají k léčbě nových typů chřipky, prokázal v klinických studiích v Šen-cenu a Wu-chanu, jichž se zúčastnilo 320 pacientů.

35 pacientů, kterým byl tento lék podán, se podle japonské televize NHK z koronavirové nákazy vyléčilo již po čtyřech dnech. 45 pacientů lék nedostalo a léčba trvala průměrně až 11 dní. Rentgenové paprsky navíc potvrdily, že stav plic se zlepšil přibližně u 91 % pacientů léčených favipiravirem a jen u 61 % těch, kteří lék neužívali.

Lék na artritidu: tocilizumab

Švýcarská firma Roche ve čtvrtek oznámila, že se přidává k hledání léku na COVID-19. Lék s účinnou látkou tocilizumab chce vyzkoušet na 330 pacientech po celém světě, pokus má začít začátkem dubna.

Protizánětlivý lék už testovali lékaři v Číně na pacientech se závažnou reakcí.

Ruský pokus o vakcínu

Ruští vědci začali v laboratořích na Sibiři testovat prototypy vakcín proti novému koronaviru, který vyvolává nemoc COVID-19. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na úřad Rospotrebnadzor, který působí jako regulátor spotřebitelského trhu.

Výzkumníci z vědeckého střediska Vektor u Novosibirska podle úřadu vyvinuli prototypy vakcín na základě šesti různých technologických platforem a začali je v pondělí testovat s cílem zjistit jejich účinnost a dávkování.

„Pro takové studie se nejčastěji používají laboratorní myši a potkani, používají se také fretky, nižší primáti a další laboratorní zvířata,“ uvedl Rospotrebnadzor. Vědci podle něj očekávají, že bude možné začít s očkováním v posledních třech měsících letošního roku.

WHO říká, že zatím neexistuje preventivní vakcína a medikamenty, které by COVID-19 léčily.

Reklama

Doporučované