Hlavní obsah

Přehlédla nenápadnou větu ve vládním programu. Musí státu vrátit půl milionu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nejdřív musíte zaplatit státu odvody, teprve potom čerpat Antivirus. Věta v pravidlech státní podpory, která bude stát některé firmy i miliony.

Reklama

Stát rozjel kontroly, jak firmy naložily se 14 miliardami na záchranu pracovních míst. Je evidentní, že některé společnosti o peníze přijdou.

Článek

Janu Vlnasovou zastihla polovina března v největším stresu, jaký kdy ve svém oboru zažila.

Majitelka pražských restaurací a cateringové firmy musela – tak jako ostatní – kvůli koronaviru ze dne na den zavřít. Skoro stovka zaměstnanců najednou zůstala bez práce, v lednicích a v mrazácích suroviny za 600 tisíc.

Když pak vláda vyhlásila, že podnikatelům finančně pomůže, aby nemuseli propouštět, Jana Vlnasová se samozřejmě hned přihlásila. A začala čerpat pomoc z programu nazvaného Antivirus, na který stát nakonec přispěl 14 miliardami.

„Ale to jsem nevěděla, že si tím podepisuju ortel,“ říká dnes podnikatelka.

Šestistránková dohoda se státem obsahuje pasáž, podle které musí podnikatel nejprve odvést za své lidi zdravotní a sociální pojištění, a teprve pak může čerpat peníze. Neboli: Pokud mu přišla antivirová podpora dřív, než zaplatil státu odvody, musí peníze vrátit.

Podnikatelka Vlnasová si téhle podmínky všimla, až když k ní v červnu dorazily kontrolorky z Úřadu práce, který postupně prověřuje všechny příjemce pomoci.

A protože peníze z Antiviru dostala v pátek 15. dubna, ale odvody zaplatila až v pondělí 18. dubna, závěr kontroly byl jasný: Porušení pravidel, musíte vrátit státu 459 tisíc.

Týká se to zatím jedné ze čtyř firem Jany Vlnasové, avšak protože v ostatních podporu zúřadovala podobně, čeká, že finální účet za pochybení není konečný.

Kdo si toho měl všimnout?

Jana Vlnasová uznává, že udělala chybu. „Ano, jsem asi blbá – nepochopila jsem ten jeden odstavec. Nejen já, ale ani můj účetní. Je to moje vina. Ale nikdo si neumí představit, v čem jsme v březnu a dubnu žili,“ říká podnikatelka s odkazem na náhlé „vypnutí“ byznysu a nevídanou situaci, kdy se Praha najednou ocitla bez turistů, na nichž bylo její podnikání z velké části závislé.

Přitom Jana Vlnasová upozorňuje, jak byla podle ní podpora nastavená zbytečně přísně. Od roku 1992, kdy začala podnikat, se ani jednou nezpozdila v placení odvodů (které musí být uhrazené vždy do 20. každého měsíce) – proto také měla nastavené automatické platby na 18. duben. Zatímco antivirová podpora od státu dorazila už 15. dubna.

„To je vážně takový zločin? Že jsem tohle pravidlo přehlédla a zaplatila odvody o tři dny později, jak jsem byla zvyklá?“ diví se Vlnasová.

Od kontrolorek z Úřadu práce, které její podnik prověřovaly, se dozvěděla, že rozhodně není jediná: podobný problém prý má mnoho dalších podnikatelů. Je tedy možné, že další tisíce firem také takhle přehlédly důležitý článek smlouvy se státem. A že tudíž budou peníze vracet.

Zcela jistě se na ně přijde, protože stát už vyhlásil, že kontrolou projdou všichni příjemci peněz.

Zásadní otázkou přitom je, proč se podmínka „nejdřív zaplať odvody, pak čerpej Antivirus“ do programu dostala.

Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové je to proto, že Antivirus je vlastně zpětnou náhradou za vynaložené náklady: podnikatelé museli během krizového stavu zavřít restaurace, obchody a firmy, ale dál platit lidi. Takže je logické, že nejdřív podnikatel pošle lidem výplaty a státu odvody – a pak získá peníze z Antiviru.

„Rovněž by neexistovala pojistka, že zaměstnanci budou skutečně vyplaceny jeho mzdové nároky a že skutečně dojde k plnění závazků zaměstnavatele,“ řekla mluvčí Beránková.

I Hospodářská komora přitom vyzývá, aby stát byl k podobným pochybením shovívavý. „Bohužel, státní orgány (a můžeme spekulovat, zda z důvodu alibismu, nebo z nějakých jiných důvodů) neposuzují sporné případy individuálně, ale zpravidla striktně vyžadují vrácení všech prostředků v plné výši,“ napsal podnikatelce Vlnasové prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, když se na něho obrátila s žádostí o pomoc.

„Stát by mohl projevit velkorysost a pochybení podnikateli jen vytknout a plnění nekrátit, pokud byly odvody uhrazeny před provedením kontroly. Rozhodující by mělo být dosažení účelu opatření, to je kompenzovat vyplacené náhrady mezd. Náhrady podnikatel vyplatil, odvody uhradil. Sice pozdě, ale uhradil,“ dodal mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro, proč by měl podle komory Úřad práce tyto chyby v Antiviru tolerovat.

Úřad: Žádné výjimky

Podnikatelka Vlnasová také napsala dva dopisy na Ministerstvo práce, odpověď zněla v obou případech podobně: pravidla jsou pravidla a podnikatelé je znali předem. Tečka.

Totéž říká i Úřad práce. „Přístup k podpořeným zaměstnavatelům musí být jednotný,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce.

Kolik podnikatelů podobně jako restauratérka Vlnasová přehlédlo důležitou část smlouvy o podpoře nebo si neohlídalo termíny odvodů, není možné zjistit. Úřad práce si přesnou statistiku nevede.

Každopádně Úřad práce zatím ukončil 387 kontrol, z toho ve 117 případech našli úředníci chyby (třeba i jiné než to, že byly odvody zaplacené později než přijetí státní podpory). Podnikatelé tak museli vrátit dohromady přes 11,5 milionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované