Hlavní obsah

Přehledně: Jak zdraží dodavatelé energií? Většina už zveřejnila nové ceníky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Dodavatelé reagují na rekordní ceny energií. Ti největší už zdražení v nových cenících promítli. Klienti si připlatí desítky procent navíc.

Článek

Připlácet za energie si budeme i v příštím roce. Distributoři elektřiny a plynu postupně zveřejňují ceníky, do kterých promítají globální zdražování na velkoobchodním trhu.

Podle vyjádření, které Seznam Zprávy získaly, ke zdražení přistoupí z těch největších dodavatelů v Česku všichni. Někteří z nich nechali cenu vystoupat už letos. Jiní si zdražení chystají na příští rok.

Pražská plynárenská zdražila od listopadu

S novým ceníkem přišla v pondělí Pražská plynárenská, která na zdražení nečekala ani do příštího roku. Zdražila už od letošního listopadu, a to přibližně o čtvrtinu původní ceny.

Zvýšení ceny zemního plynu se u Pražské plynárenské týká pouze části zákazníků společnosti z řad domácností a maloodběratelů, kteří aktuálně využívají tzv. základní ceník „STANDARD“. Těch zákazníků, kteří mají své smlouvy zatím fixované, se ale zdražování nedotkne.

Typické příklady zvýšení ceny plynu u Pražské plynárenské:

Základní ceník „STANDARD“ využívají z velké části zákazníci s malou spotřebou (využívající zemní plyn např. pouze k vaření), kdy zvýšení ceny tak nebude z hlediska celkové částky výrazné.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 49 Kč.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem 4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 149 Kč.

Pro domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 356 Kč.

Další zdražování po Novém roce se u této společnosti ale podle tiskového mluvčího Miroslava Vránka nechystá. „Od 1. 1. 2022 se nyní nepřipravujeme měnit cenu zemního plynu, tzn. budou platit stejné ceníky,“ okomentoval pro SZ Byznys plány cenotvorby.

Zdražení plynu od innogy už také v listopadu

Na první leden se zdražením nečekala ani skupina innogy, která ceny zvýší také ještě letos, konkrétně od 20. listopadu. Celková roční platba za dodávku plynu pro domácnosti a malé zákazníky se u základního produktu Standard zvýší v průměru o 10,6 procenta.

„Ceny plynu u produktu Standard jsme upravovali naposledy vloni na podzim, kdy jsme zlevnili o pět procent. Přestože velkoobchodní ceny průběžně rostly od začátku roku, díky naší nákupní strategii jsme dokázali držet pro domácnosti stabilní ceny. S ohledem na další růst cen na burzách však už byly naše ceníky neudržitelné,“ řekl Tomáš Varcop, šéf skupiny innogy.

Jak bude zdražovat innogy v praxi:

Zákazník v bytě, který v něm za pomoci plynu vaří, topí a ohřívá vodu, a má spotřebu přibližně 5 MWh, si měsíčně připlatí 70 korun.

Rodině v menším rodinném domě narostou měsíční náklady na ohřev teplé vody a vytápění plynem při průměrné měsíční spotřebě 15 MWh o 200 korun.

ČEZ

Kdo ale od prvního ledna příštího roku s jistotou zdraží, je společnost ČEZ, která ve středu zveřejnila nové ceníky. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb připlatí na faktuře v průměru o zhruba třetinu. Zdražení se stejně jako v případě Pražské plynárenské netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou.

Samotná cena za spotřebovanou megawatthodinu sama o sobě poroste u většiny jejich předem nastavených sazeb o více jak třetinu. Například u té vůbec nejběžnější sazby D02 se cena téměř zdvojnásobí. Zatímco dosud za megawatthodinu platili lidé 1700 korun bez DPH, nově to bude 3120 korun. Celkové ceně na faktuře pomáhá to, že regulované poplatky zůstávají v tuto chvíli stejné. Jejich výši na příští rok oznámí Energetický regulační úřad během listopadu, žádné významné zvýšení ale analytici neočekávají.

„Pro nejběžnější sazby domácností, které elektřinou vaří a svítí, bude změna ceníků znamenat vyšší platby v průměru o 250 korun měsíčně,“ řekl Roman Gazdík, tiskový mluvčí ČEZ.

Zda navýšení ceny v příštím roce je oprávněný krok, zatím experti neodhadují. Například analytik ENAS Energy Services Vladimír Štěpán uvedl, že s hodnocením oprávněnosti společnosti ČEZ k zvýšení cen energií je nutné počkat do 8. listopadu. V tento den by se měly navýšit dodávky ruského plynu do Evropy, díky tomu by měla klesnout jeho cena na burzách.

„To je kritický den, kdy se ukáže, jestli (ruský prezident Vladimir) Putin splní slovo. A vypadá to, že splní. V tu chvíli klesnou ceny plynu, a tím pádem i elektřiny, potom si můžeme říct, nakolik je zvýšení ČEZ oprávněné,“ řekl Štěpán pro ČTK. Do té doby by podle něj šlo pouze o spekulaci.

Foto: Seznam Zprávy

ČEZ zvyšuje ceny od ledna 2022.

ČEZ od ledna zdraží také plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v půlce října odhadl růst jeho ceny o polovinu až dvě třetiny. Bližší informace k růstu cen plynu dnes ČEZ neuvedl.

PRE & E.ON

„I my ale budeme muset reagovat na vysoké nákupní ceny a částečně je zohlednit v našich cenících pro zákazníky.
Roman Šperňák, tiskový mluvčí E.ON

A možné zdražování čeká i další. Pražská energetika zdražovala o sedm procent už v září a další zvýšení je ve hře i příští rok. Bude záležet na vývoji velkoobchodních cen energií na světovém trhu.

Zdražovat bude podle vyjádření pro SZ Byznys také E.ON. „I my ale budeme muset reagovat na vysoké nákupní ceny a částečně je zohlednit v našich cenících pro zákazníky. Můžeme však naše klienty ujistit, že současné vysoké ceny na burzách se do jejich ceníků promítnou jen částečně a dopady současného vývoje je rozhodně nepostihnou v plné výši. To se samozřejmě netýká našich klientů, kteří mají produkty s fixovanou cenou, tam platí dohodnutá cena po celou dobu smlouvy,“ okomentoval Roman Šperňák, tiskový mluvčí společnosti.

Proč energie zdražují?

Důvod zdražování energií je paradoxní. Stojí za ním totiž poměrně dobrá ekonomická situace. Díky tomu roste poptávka po ropě, uhlí, plynu nebo elektřině a na to reaguje i cena. V případě elektřiny cenou hýbe také vývoj emisních povolenek. To vše formuje cenu, za kterou se energie prodávají na burze.

Dodavatelé poslední instance

Kromě standardního zdražení, které dodavatelé energií promítají v nových cenících, si za energie připlatí také klienti, kteří jsou v současné době v režimu dodavatele poslední instance, tedy například bývalí klienti Bohemia Energy a dalších končících dodavatelů. V jejich případě cena kopíruje aktuální ceny na burze.

Současný stav kritizuje možný příští ministr průmyslu a obchodu ve vznikající koaliční vládě Věslav Michalik (STAN), podle kterého je nutné změnit energetický zákon. Současná situace podle něj ukázala, že zákon není dobře postavený. Jediné řešení, které v současnosti pro klienty v režimu dodavatele poslední instance zbývá, je stanovení stropu záloh za energie.

„Není to řešení, je to pomoc v cash flow těm, kteří jsou v nějaké složité situaci. Ale neznamená to, že mají nižší cenu za energie, prostě jen zaplatí menší zálohy a pořád platí, že to hlavní řešení pro ně je co nejdříve odejít z režimu DPI,“ řekl Michalik. I on sám ale považoval za správné lidem zasaženým současnou krizí pomoci stanovením stropu záloh nebo snížením cen v režimu DPI.

Reklama

Doporučované