Hlavní obsah

Přehledně: Platební terminál na rok zdarma. Kdo o něj může žádat?

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo v únoru program na platební terminál pro živnostníky na rok zdarma. Původně měl běžet jen do konce srpna, nově funguje až do Silvestra.

Článek

Co je dobré vědět?

Žádost mohou živnostníci podávat až do konce roku.

Zdarma a bez poplatků může být platební terminál pouze do měsíčního obratu 50 tisíc korun.

Obchodníci, kteří přijímají karty, vydělají průměrně o 12 až 18 procent víc.

Program zatím využilo 2600 subjektů.

Jaké jsou podmínky pro získání?

Podle pravidel iniciativy Česko platí kartou musí žadatel o platební terminál zdarma splnit některé podmínky. Jednou z nich je, že daný živnostník nesměl v posledních 12 měsících akceptovat platbu kartou. Zdarma a bez poplatků může být platební terminál pouze do měsíčního obratu 50 tisíc korun. Nad tuto částku už jsou účtovány poplatky podle standardních komerčních podmínek poskytovatele.

O platební terminál mohou živnostníci žádat na webu www.ceskoplatikartou.cz.

Ministerstvo průmyslu a obchodu původně vypsalo program jen do konce prázdnin. Na přelomu července a srpna ho ale prodloužilo – i kvůli epidemiologické situaci do konce roku.

Kolik živnostníků už o terminál požádalo?

Na program bylo připraveno celkem 10 tisíc terminálů od čtyř poskytovatelů – ČSOB, FiskalPro, Komerční banka a Solitea Pay, a to ve spolupráci s karetními společnostmi Visa a Mastercard. S fungováním projektu pomáhají také podnikatelské svazy, konkrétně Svaz průmyslu a dopravy, Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Svaz průmyslu a dopravy a Asociace českého tradičního obchodu.

Ještě na konci července ministerstvo registrovalo zájem pouze 800 subjektů. Za necelý měsíc počet terminálů na rok zdarma narostl na 2600. Pro obchodníky jich ale stále zbývá více než 7 tisíc.

Kdo nejčastěji žádá?

Nejčastější žadatelé z řad živnostníků jsou provozovatelé restaurací. Následují majitelé kosmetických a masážních salonů a specializovaných obchodů, jakými jsou například květinářství a obchody pro chovatele.

Kolik je v oběhu platebních terminálů a karet?

Češi platí kartami každým rokem víc a víc. V loňském roce stoupl počet plateb provedených kartou podle Sdružení pro bankovní karty na 1,3 miliardy, což byl oproti předchozímu roku nárůst asi o 200 milionů. Letos se znovu očekává vysoký nárůst – především kvůli pandemii koronaviru.

„Více než miliardu transakcí hradíme platebními kartami, z toho 853 milionů transakcí bylo bezkontaktních, v tom jsme na prvním místě v Evropě,“ říká Silvana Jirotková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání.

Vloni se téměř o 30 tisíc zvýšil i počet platebních terminálů, na začátku letošního roku jich tak bylo více než 229 tisíc. V evropském měřítku ale stále Česko zaostává. Průměrně má 21 terminálů na tisíc obyvatel, což je o dva méně, než je průměr EU. Každoročně stoupá také celkový objem platebních karet, momentálně jich je vydáno přes 12,8 milionu.

Z dat ministerstva vyplývá, že obchodníci, kteří přijímají karty, vydělají průměrně o 12 až 18 procent víc, než když přijímají jen hotovost.

Reklama

Doporučované