Hlavní obsah

Přehledně: Takto vláda zase změnila život v Česku

Foto: vlada.cz

Vláda představila další balíček změn. (Ilustrační snímek).

Reklama

Před prodlouženým víkendem vláda přišla se sérií změn. Rozhodla například o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí či o další výjimce v povinnosti nosit roušky. Rychleji se mají otevřít i kina, divadla a koncertní síně.

Článek

Ve čtvrtek v podvečer 30. dubna, kdy za běžných okolností už hoří ohně pro pálení čarodějnic, ministři po skončení jednání vlády přišli s celou řadou změn a novinek.

Dlouhodobě nejzásadnější dopad bude mít zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Vláda si od toho slibuje oživení trhu s nemovitostmi. Zároveň ovšem zruší, byť později, daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení. U této změny se podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vláda rozhodla nevyužít zrychlený legislativní proces.

„Domníváme se, že to může oživit trh s nemovitostmi,“ konstatovala ministryně s tím, že daň platili zejména občané, panovala v ní řada výjimek a právnické osoby si dokázaly najít cestu, jak taxu obejít.

Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí se zpětným účinkem. Daň nebude muset platit ani ten, který nemovitost nabyl v prosince 2019. Pokud ji už zaplatil, pak mu bude podle ministryně vrácena. Daň představuje čtyři procenta z kupní ceny (případně odhadní, pokud je vyšší). U bytu v hodnotě dvou milionů korun jde o 80 tisíc korun.

Na druhou stranu ovšem Schillerová zruší daňovou výhodu, kterou využívají lidé u úvěrů na bydlení - zejména hypoték. Tedy možnost daňového odpočtu úroků z úvěru. Ten nebude možný u nemovitostí, které budou zakoupeny po roce 2021. Tím vláda sebere u nových úvěrů zvýhodnění až o desítky tisíc ročně, které hypotékáři dnes dostávají jako daňovou vratku. Zároveň je jisté, že se podobně jako v minulosti pokusí lidé uzavřít nemovitostní obchody právě před vypršením této výhody. Podobný „run“ na hypotéky se odehrál v Česku před létem roku 2018, kdy ČNB zpřísnila podmínky pro přidělení hypotečního úvěru.

Děti, moderátoři a lidé s poruchou bez roušek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pak představil další výjimky z povinného nošení roušek. Nově je nemusí nosit děti do sedmi let ve školkách nebo dětských skupinách.

Roušky nebudou muset nosit ani osoby s duševními poruchami. „Pro ně jsou roušky problematické, často nejsou schopni pochopit, proč by je měli mít,“ vysvětloval ministr.

Výjimka také platí pro herce, umělce a moderátory či redaktory, kteří jsou sami ve studiu. „Už si nemyslíme, že je nezbytné, aby měli roušku,“ dodal Vojtěch.

V těchto případech bude nutný negativní test na koronavirus, který budou muset podstupovat každých minimálně čtrnáct dní.

Doposud bez roušek mohly ven jen děti do dvou let. Roušky pak lidé nemusí mít v případě, že jsou v přírodě a daleko od ostatních, při sportu za podobných podmínek nebo v autě, pokud jedou sami, nebo s lidmi, s nimiž sdílejí domácnost.

Zpřesnily se také podmínky pro pendlery. Nově pokud se vrátí do země, budou mít 72 hodin na to, aby na krajskou hygienickou stanici dodali negativní test.

Akce pro sto lidí už za 11 dní

Vláda také přidala novinky do další vlny uvolňování přísných restrikcí, která proběhne 11. května. Týkat se kromě plánovaných obchodních center či kadeřnictví bude také divadel, kin či koncertních síní. Povolena bude účast až sto lidí. A bude to platit i pro další společenské akce, včetně svateb.

„Je to na místě, ta situace se vyvíjí dobře,“ řekl Vojtěch a dodal, že konkrétnější informace k uvolňování si nechal na tiskovou konferenci, kterou zorganizoval na páteční ráno.

Z úst ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) tak veřejnost zjistila jen hrubé obrysy. „Bude to mít podobu experimentu a doufám, že to přispěje k tomu, že to bude každých čtrnáct dní či měsíc normálnější,“ řekl Zaorálek.

Na čtvrteční tiskové konferenci zaznělo, že by měly být volné například první řady.

Naopak Lubomír Zaorálek potvrdil, že velké letní festivaly letos neproběhnou.

Vláda se také nerozhodla rychleji otevřít například hotely a další ubytovací zařízení.

Jedním z argumentů ministra zdravotnictví je to, že v rámci hotelů fungují restaurace, které se budou otevírat až později.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) pak potvrdil, že od 11. května budou moci do základních škol začít chodit žáci devátých tříd. Ovšem jde o dobrovolnou účast. Zároveň stejně jako v případě již dříve plánovaných maturitních ročníků, i zde bude platit, že výuka smí probíhat jen ve skupinkách po patnácti.

Na další jednání si vláda nechala ekonomická témata, jako je přímá podpora malých podniků. Podle vyjádření ministryně financí se přes prodloužený víkend připraví podklady, které by měly vycházet ze stejných pravidel, jakými se poskytují kompenzace pro živnostníky.

Reklama

Doporučované