Hlavní obsah

Překvapený Ištvan: Podle Nejvyššího soudu nebyl důvod Nečasovou odposlouchávat

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana rozhodnutí překvapilo.

Reklama

Na pěti stranách Nejvyšší soud řekl, že odposlechy v případě bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) byly pořízeny nezákonně.

Článek

Před několika dny uplynulo sedm let od policejního zásahu na Úřadu vlády. Ten vedl k pádu vlády premiéra Petra Nečase.

Teď Nejvyšší soud řekl, že odposlechy v případě současné Nečasovy manželky Jany, která byla šéfkou jeho kabinetu, jsou nezákonné.

Soud to podle olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana zdůvodňuje na pěti stranách. Ištvan v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že podle Nejvyššího soudu nebyl důvod Nečasovou odposlouchávat.

Na těch pěti stranách se dá říct, co tam Nejvyšší soud píše, proč ty odposlechy podle něho byly nezákonné?

Stručně řečeno se naznačuje, že paní Nagyová, dříve Nečasová, nebyla z ničeho podezřelá, tak nebyl důvod ji odposlouchávat. Velmi těžko se to jednou větou nějak zjednodušeně může říct. Paradoxně, jak všichni víme, byla pravomocně odsouzena pro konkrétní trestný čin.

To je možná průlomový názor Nejvyššího soudu?

My to zatím analyzujeme. Očekáváme, že nějaké právní argumenty ještě předáme Nejvyššímu soudu v rámci toho dovolání, které zatím nebylo skončeno.

Odsouzení podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Toto nové rozhodnutí tedy soud vydal v rámci tohoto řízení?

Jsou to dvě řízení, která byla vedena souběžně. Ono to nebývá často. Možná to nebývá skoro nikdy. Většinou když má dovolatel připomínky k odposlechům, uplatní je v rámci dovolání.

Tady se rozhodli pro dvojkolejnost. Vystřelili ze dvou pušek. Jedna puška trefila cíl. Zatím. A druhá ještě nedostřelila.

Dotkne se toto rozhodnutí dalších kauz kolem Jany Nečasové - kauzy údajného zneužití Vojenského zpravodajství, údajného úniku tajné zprávy BIS a takzvaných trafik pro exposlance ODS?

Primárně se to týká této konkrétní věci.

Takže případ trafik a tajné zprávy BIS je otevřený?

Upřímně řečeno, v kauze BIS jde o prostorové odposlechy. A tyto odposlechy nebyly paní Nečasové. Takže k tomu se to primárně nevztahuje.

A pokud jde o kauzu poslanců a dárků, tam je situace taková, že paní soudkyně doktorka Králová od svého kárného řízení začala odmítat použití odposlechů. Ta je prostě odmítá provést.

Nedávno uplynulo sedm let od zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu vlády premiéra Petra Nečase. Překvapilo vás toto rozhodnutí?

Vždycky vás překvapí nějaké rozhodnutí, když je nějaký pohled na věc. Předtím tutéž věc posuzovaly řádové možná dvě desítky soudců. Jiných soudů. Jiných soudních instancí.

Dokonce i soudkyně Králová, která soudila případ Vojenského zpravodajství, nikdy odposlechy nezpochybňovala. Čili toto rozhodnutí je zcela nové, ojedinělé a odlišuje se od posouzení všech předchozích soudců.

Reklama

Doporučované