Hlavní obsah

Překvapený Pirk: Na mé narozeniny přišel ředitel IKEM a řekl, že skončím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Jan Pirk skončí k 1. červenci na pozici přednosty kardiocentra IKEM.

Reklama

Po více než pětadvaceti letech skončí jako přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. Známý český lékař plánoval, že z této funkce odejde. Ale mělo to být o několik měsíců později.

Článek

Kardiochirurg Jan Pirk odejde na konci června z funkce přednosty kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM).

Zatímco vedení této pražské elitní nemocnice ve zprávě, kterou zveřejnilo na svém webu, uvedlo, že Pirk skončí na pozici po vzájemné dohodě, přední tuzemský kardiochirurg má na tento příběh jiný názor.

„Překvapilo mě, jak to šlo rychle. Já jsem chtěl skončit, ale později,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Můžete popsat, jak jste se dozvěděl, že k 1. červenci skončíte jako přednosta kardiocentra IKEM?

Pan ředitel odpovídá za chod IKEM a pan ředitel za mnou přišel, že potřebuje změnu na mé pozici, protože se zahajuje výstavba a vybavení nového pavilonu. Potřeboval někoho, kdo u toho bude déle než já.

Já jsem chtěl skončit, ale chtěl jsem skončit později. Pan ředitel ale řekl, že to potřebuje k 1. červenci, protože se zahajuje výstavba. Chtěl to mít hotové do voleb, protože během voleb tady bude blázinec a bude tady určitě nějaké pnutí. Takže pokud bych nechtěl sám odstoupit, tak mě musí odvolat.

Jak jste reagoval?

Řekl jsem mu: Pane řediteli, na to máte právo mě odvolat, tak mě odvolejte.

Takže to nebylo po vzájemné dohodě?

Já jsem s tím souhlasil. Pan ředitel má na to právo. Já zase ctím zákony.

Překvapilo vás to?

Překvapilo mě, jak to šlo rychle. Já jsem chtěl skončit, ale později.

A kdy jste chtěl skončit?

Někdy na konci roku nebo po Novém roce. Na podzim jsem měl dovršit šestadvacet let ve funkci. Myslel jsem si, že bych to dokončil.

Avizoval vám ředitel předem, že chce, abyste skončil?

My jsme o tom mluvili loni na podzim. Řekl mi, že se o tom začneme bavit po mých narozeninách. V den mých narozenin (20. dubna - poznámka redakce) mi to oznámil.

Je za tím politika, když mluvíte o tom, že chtěl mít pan ředitel vyřešenou pozici přednosty kardiocentra do voleb?

To já nevím, co zatím je. Já se s žádným politikem nekamarádím. Já mám spoustu přátel ve sportu, v kultuře, ale mezi politiky opravdu žádného přítele nemám. Já jsem si to vyzkoušel s tou první prezidentskou volbou (Jan Pirk byl předsedou volebního výboru kandidáta Jana Fischera - poznámka redakce), kdy jsem se do toho namočil. To pro mě bylo velkým poučením.

Z té zprávy, co IKEM zveřejnil, vyplývá, že toho máte moc. A tak vám chtěl pan ředitel uvolnit trochu ruce.

Tak určitě mi práce ubude. Těch starostí bude méně. Na druhou stranu jsem rád, že mi aspoň zbyde to, co mě nejvíce baví na té práci. To je operování. Pan ředitel mi slíbil, že tady zůstanu.

Jak se vás dotýká, že v této situaci skončíte jako přednosta?

Já vám to řeknu upřímně, už bych chtěl mít klid. Za poslední dobu, co se o tom jedná, mě to trápí.

Reklama

Doporučované