Hlavní obsah

„Překvapuje mě, že je u nás zatím jen jeden,” říká advokát důchodce odsouzeného za terorismus

Rozhovor s obhájcem Alešem Tolnayem.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednasedmdesátiletého Jaromíra Baldu poslal soud na čtyři roky do vězení a musí se léčit, podle svého obhájce se stal obětí informačních zdrojů.

Článek

K Baldovi se nejdříve dostaly e-maily se zavádějícím obsahem, když ale slyšel další informace z jiných zdrojů, které následně potvrzovali i tehdejší politici, domníval se, že jde o skutečnost.

„Překvapuje mě, že se u nás zatím objevil jenom jeden Balda,“ řekl Seznamu Baldův obhájce Aleš Tolnay. „Jeho nemoc nemohla být sama o sobě příčinou. Příčinou byl impuls z informačních zdrojů. A můj klient tomu pouze uvěřil,” popsal případ prvního českého teroristy. „Autorizací zpráv ze strany tehdejších politiků a tehdy probíhající kampaně před parlamentními a prezidentskými volbami došel k závěru, že toto je realita,” dodává.

Balda podle posudků soudních znalců trpí poruchou osobnosti a jeho stav se bude zhoršovat. Je podprůměrně inteligentní, zároveň ale věděl, co dělá. Jen si prý příliš neuvědomoval, co může způsobit. Sám Balda u soudu řekl, že svých činů lituje.

Za způsobení nehod dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku uznal soud Jaromíra Baldu vinným z teroristického útoku a poslal ho na čtyři roky do vězení. Nařídil mu také ambulantní psychiatrické léčení. Balda předloni pokácel dva stromy na železniční koleje, vlaky ale naštěstí při nehodě nevykolejily.

Podívejte se na pět hoaxů o uprchlících a teroristech, které šíří strach:

Patnáct set migrantů na Masarykově nádraží a další české hoaxy.Video: Profimedia.cz

V okolí pokácených stromů pak zanechal letáky se zvoláním „Alláhu akbar!” (arabsky Bůh je veliký). Další obdobné tiskoviny pak rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích. Soud jej proto uznal vinným také z vyhrožování teroristickým trestným činem.

Senior byl sympatizantem hnutí SPD Tomio Okamury, během kampaně před volbami v roce 2017 poskytl politickému uskupení dar ve výši zhruba 12 000 korun a opakovaně ho na veřejných akcích podporoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované