Hlavní obsah

Přeloženo do češtiny: Zákon na Babiše máte, tak ho používejte

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Na 238 stranách se rozepsali unijní auditoři o střetu zájmů českého premiéra a chybách v českém systému přidělování dotací.

Reklama

Projděte si exkluzivní překlad závěrů auditu Evropské komise o střetu zájmů českého premiéra.

Článek

Koncem roku by měl do Česka dorazit oficiální překlad závěrečné zprávy bruselských auditorů, kteří definitivně potvrdili, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů.

Důsledek? Holding Agrofert, který Babiš zaparkoval do svěřenských fondů, což podle unijních úředníků byla jen formální klička, by neměl dostávat evropské a ani české veřejné peníze. Česká republika by měla vymoci zpět peníze, které mu už v rozporu s pravidly poslala. A hlavně oznámit Bruselu, jak naloží s premiérovým střetem s unijními a českými zákony.

Jak se totiž píše v závěrech auditu, jehož český překlad Seznam Zprávy exkluzivně postupně zveřejňují, „na základě zjištěných porušení zákona o střetu zájmů skupinou Agrofert… útvary Komise upozorňují vnitrostátní orgány na nezbytnost konzistentně uplatňovat použitelný zákon, pokud jde o ostatní operační programy a příjemce“.

Jinými slovy: Zákon máte, tak jej uplatňujte, píší těsně před podpisy a přílohami auditoři.

Projděte si překlad posledních 20 stran závěrečné zprávy:

+15

Vzhledem k tomu, že se české úřady při svých námitkách odvolávají na text předběžné zprávy auditorů, která do Česka dorazila v květnu, přikládáme i její celý překlad.

+66

Se svými připomínkami k závěrečným pasážím auditu české úřady uspěly. Zejména v porovnání s tím, jak málo Brusel uznal námitek proti květnové předběžné zprávě.

Právě na posledních stranách ze zhruba 240stránkového dokumentu se českým úředníkům podařilo oproti původnímu verdiktu uchránit pro českou státní pokladnu až stovky milionů korun.

Jak? Vytkli Komisi, že je nespravedlivá, když nalezené chyby v dotacích přidělených Agrofertu průměruje. A pokuta, kterou na tomto základě vypočítává, je pak nesmyslně přísná.

„Sama Komise rozlišuje mezi jednotlivými programy, a nikoli jen fondy, z nichž jsou programy financovány. Přesto uvádí jen jednu (společnou) míru chybovosti (18,18 % podle zaslané zprávy) pro všechny programy, což je v rozporu s konkrétní situací, ale také s pravidly pro výpočet míry chybovosti,“ píše se v připomínce 415.

A na několika místech se k témuž argumentu ještě české úřady vracejí. A úspěšně auditory přesvědčí, že nemají používat takzvanou extrapolaci, jak se v eurohantýrce říká postupu zprůměrování chyb ze vzorku a uplatnění takto zjištěné míry na celou sumu vyplacených dotací.

Původně právě tímto postupem došli auditoři k tomu, že by mělo Česko přijít kvůli chybám u dotací pro Agrofert o 302 milionů korun. K sumě došli bruselští „cifršpioni“ tak, že vzali chyby ve vzorku 36 zkontrolovaných projektů, které dostaly peníze z programů Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu. A nalezené přešlapy vyčíslili právě na 18,48 procenta, která si chtěli strhnout z celého balíku 98 projektů za 1,6 miliardy korun z eurofondů.

Celková suma, kterou pak chtěli Česko za špatné rozdělování dotací vytrestat, původně dosáhla 451 milionů. Po uznaných námitkách klesla na 285 milionů, které podle konečného auditu má Česko vymoci z holdingu Agrofert zpět. Jde o celkem devět projektů dotovaných tomuto koncernu.

Zároveň mají české úřady prověřit všechny ostatní projekty holdingu a rozhodnout, zda nedostaly i další subvence neoprávněně.

Reklama

Doporučované