Hlavní obsah

Premier League plánuje návrat. Kdy a za jakých podmínek?

Foto: Profimedia.cz

Kdy se znovu rozběhne Premier League?

Reklama

Nejlepší a rozhodně nejbohatší fotbalová liga světa již plánuje návrat hráčů na trávníky. Podle posledních informací se tak má stát v polovině června. Zasloužil se o to i dopis od UEFA.

Článek

Anglická liga je kvůli koronavirové pandemii pozastavena již od poloviny března. Ve Velké Británii je již přes 100 000 nakažených nemocí covid-19, oproti tomu počet vyléčených se pohybuje okolo pěti set. V zemi je už také 15 tisíc obětí.

I přes nepříliš příznivou situaci, kluby a vedení Premier League plánují velký návrat. Otázka znovuobnovení soutěže totiž stojí na několika aspektech, z nichž velká část je potřeba vyřešit s dostatečným předstihem.

Jako první musejí kluby a vedení soutěže společně s vládou a britskou Národní zdravotnickou službou (NHS) vyřešit bezpečné podmínky pro společný trénink fotbalistů a realizačních týmů.

Hráči v Anglii totiž stále trénují pouze individuálně a před startem soutěže budou potřebovat nabrat herní kondici a hlavně zapracovat na týmové souhře. Sami hráči tvrdí, že na to jsou potřeba minimálně 3 týdny.

Do plánování dalšího postupu na páteční společné konferenci vedení a klubů Premier League výrazně promluvila UEFA. Ta vyslovila požadavek, aby soutěž byla dohrána do 31. července, jelikož v srpnu plánuje dohrát taktéž pozastavenou Ligu mistrů a Evropskou ligu.

Pokud se tak znovu vrátíme k otázce potřebného času na společný trénink hráčů a přihlédneme i k počtu zápasů, které se musejí dohrát, vyjde nám datum, kdy by se mělo znovu začít hrát.

Šestnácti celkům Premier League chybí dohrát ještě 9 zápasů. Manchester City, Sheffield United, Aston Villa a Arsenal mají před sebou ještě o jedno utkání navíc. Aby se tak vše pohodlně stihlo, měla by liga znovu začít o víkendu 13. a 14. června.

Hráči by tak měli i dostatečný prostor na přípravu. Dle plánů nejvyšší anglické soutěže by měli fotbalisté společně trénovat od poloviny května, což by jim dávalo hned měsíc na přípravu.

Foto: Profimedia.cz

Poslední zápas Premier League před přerušením odehrál Leicester City s Aston Villou. Stalo se tak 9. března ještě před zaplněnými tribunami.

Vedení soutěže ale samozřejmě musí dostat povolení od vlády a britského zdravotnictví. To je podmíněno zajištěním bezpečných podmínek pro všechny zúčastněné, což za současné situace není rozhodně snadné.

Dle informací zahraničních médií budou všichni aktéři testováni, mimo hráčů tak i realizačními týmy, rozhodčí, ale i například zástupci médií či ochranka na stadionech. To vše se ale bude dít, jen pokud bude zajištěn dostatečný počet testů pro veřejnost. Těch se přitom nedostává ani zdravotníkům v první linii boje s neviditelným nepřítelem.

Reklama

Doporučované