Hlavní obsah

Premiérův rádce pro energetiku má další plány. Chce odčerpat státní miliony za poradenství

Elektrická síť.

Reklama

Nejen milionová rekonstrukce kanceláře. Se jménem premiérova neformálního rádce pro energetiku Jakuba Skavroně, který v červnu nastoupil do představenstva společnosti ČEPS, jsou spojeny i plány na externí poradenství pro tuto státní firmu. Konkrétně jde podle interních odhadů až o 90 milionů. Píše to na svém serveru redakce Neovlivní.cz.

Článek

Jakub Skavroň do vedení státní firmy ČEPS nastoupil k 1. červnu. Obratem se začala řešit milionová rekonstrukce jeho kanceláří. Ukazuje se ovšem, že nový člen představenstva, kterého do firmy vyslal přímo Andrej Babiš, měl i další plány. A to externí poradenské smlouvy. Podle interních odhadů ve výši 90 milionů korun.

Konkrétně šlo o finanční poradenství v oblasti realizace akvizic a fúzí se čtyřicetimilionovým odhadem a právní poradenství v oblasti realizace akvizicí a fúzí s odhadovaným finančním objemem 50 milionů. Obojí se smlouvou na 48 měsíců. Zjištěné údaje vyplývají mimo jiné z e-mailu Miloše Pokorného, šéfa odboru Nákupu a prodeje služeb a IT ČEPS. Pokorný psal 13. července svým kolegům, že jde o akci nového člena představenstva Skavroně.

Jakub Skavroň podle serveru Neovlivní.cz uvedl, že o žádných zakázkách nic neví a redakci odkázal na tiskovou mluvčí. Tiskové oddělení ČEPS existenci plánů následně potvrdilo. Firma ale tvrdí, že se nakonec rozhodla výše popsané poradenství „nerealizovat“.

„Je nutno zdůraznit, že všechny externí služby využívá ČEPS v souladu s péčí řádného hospodáře, příslušnými zákony a interními dokumenty, včetně stanov společnosti. Váš (redakce Neovlivní, pozn. red.) dotaz považujeme za snahu účelově manipulovat s interními dokumenty firmy. Vzhledem k tomu, že se o zakázku ani výběrové řízení nejedná, nebudeme dále komentovat dokumenty, které se týkají interních rozhodovacích procesů firmy,“ stojí ve stanovisku společnosti.

Státní firma ČEPS provozuje přenosovou soustavu v České republice a hospodaří s majetkem přibližně 37 miliard korun. Je to jedna z největších státních firem a hlavně „sedí“ na obrovském balíku peněz. Proto byla vždycky středem zájmů řady lobbistických a mocenských skupin.

Reklama

Doporučované