Hlavní obsah

Přepište dějiny. Trump o pandemii „už dávno věděl“

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump a jeho tým.

Reklama

Světová zdravotnická organizace si dala na čas, než koronavirovou nákazu označila za pandemii. Mohla se ale zeptat Donalda Trumpa – ten v úterý prohlásil, že o ní ví už dlouho.

Článek

„Tohle je pandemie,“ řekl šéf Bílého domu novinářům na úterní tiskové konferenci. „Cítil jsem, že je to pandemie dávno předtím, než se jí tak začalo říkat,“ dodal.

Zní to ale spíš tak, že si chce americký prezident napravit reputaci. A přehlušit své výroky z posledních týdnů, vůči kterým působí úterní prohlášení jako naprostý protimluv. Toho si všiml americký list The New York Times a Trumpovy komentáře k hrozící pandemii porovnal.

„Zmizí to“

Například na konci ledna se prezidenta reportér televize CNBC zeptal, jestli „se obává pandemie“. „Ne, vůbec. Máme to naprosto pod kontrolou. Je to jeden člověk, který se vrátil z Číny, máme to pod kontrolou. Bude to v pořádku,“ řekl tehdy Trump. Zhruba o měsíc později se objevily první případy, které šéf Bílého domu komentoval s tím, že jde o pár lidí a že „jsme měli štěstí“.

„Zmizí to. Jednoho dne – jako zázrak – to zmizí,“ řekl na konci února v Bílém domě. Sedmého března se ho novináři ptali, zda má nějaké obavy z toho, že se virus blíží k Washingtonu. „Ne, nemám žádné obavy. Ne, odvedli jsme skvělou práci,“ prohlásil Trump – po boku mu tehdy stál brazilský prezident Jair Bolsonaro. S brazilskou delegací se hlava USA sešla v Mar-a-Lago, Trumpově soukromém rezortu na Floridě.

Mimochodem, nákaza novým koronavirem se později potvrdila u třech členů brazilské skupiny. A pozitivní je i muž, jenž se zúčastnil akce Trump Victory, která se konala právě v rezortu na Floridě za účelem získání finančních prostředků pro Trumpovu prezidentskou kampaň i republikánský národní výbor. (Co se týče volby prezidenta – spekuluje se o tom, že se termín možná posune. Oficiálně by se volby měly konat na začátku listopadu.)

Zavádějící informace

Ještě na konci února Trump mluvil v souvislosti s koronavirem o mediální hysterii a o tom, že demokraté nespravedlivě kritizují jeho vládu. A to tak, že se podílejí na „tomto politickém hoaxu“. V únoru také Trump tvrdil, že onemocnění COVID-19 do dubna zmizí. Také nepravdivě informoval o počtu testů na nový koronavirus, za což si vysloužil kritiku.

„Kdokoliv, kdo dnes i včera potřeboval test, ho dostal,“ řekl prezident na začátku března při prohlídce Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. „Jsou tam. Testy mají, ty testy jsou krásné,“ dodal. A zavádějící tvrzení vypouštěl do světa i ohledně vznikající vakcíny.

V posledních dnech ale prezident přesedlal na vážnější tón. Začal mimo jiné mluvit o tom, že nákaza odezní možná až v létě. Při úterní konferenci se Trumpa novináři zeptali, proč změnil rétoriku. „Ne, vždy jsem to vnímal jako velmi vážnou věc,“ odpověděl americký prezident. „Mezi dneškem a předešlými dny není rozdíl. Přijde mi, že ten tón je pořád stejný, ale někteří lidé říkají, že není,“ dodal ještě.

Trump je negativní a aerolinky potřebují peníze

Spojené státy jsou v tuto chvíli jednou z nejpostiženějších zemí novým koronavirem. První případ se v USA objevil 21. ledna, v současnosti mají pozitivních případů přes šest a půl tisíce. Obětí je 116.

Trump v pondělí poprvé varoval, že by virus mohl stáhnout americkou ekonomiku do recese. Slíbil také pomoc americkým aerolinkám. Jejich zástupce, skupina Airlines for America, na začátku týdne uvedl, že společnosti budou potřebovat subvence a půjčky ve výši 50 miliard dolarů. V přepočtu tedy více než bilion korun.

Kvůli koronavirové nákaze zakázal v minulém týdnu prezident lety z a do šestadvaceti zemí schengenského prostoru, od úterý už Američané nemohou létat ani do Velké Británie a Irska. Ti, kteří v posledních dvou týdnech navštívili Čínu nebo Írán, mají do USA vstup zakázán. Američané z těchto dvou zemí přicestovat mohou, nicméně jen na konkrétní letiště, kde musí podstoupit lékařský test.

Testu byl podroben nakonec i sám Trump. A to právě kvůli kupícím se případům nakažených, s nimiž se prezident v posledních týdnech přímo i nepřímo setkal. Koronavirem se nenakazil. V pátek prezident vyhlásil stav nouze a oznámil, že uvolní v přepočtu víc než bilion korun na boj s novým koronavirem. A zároveň popřel, že by nesl jakoukoliv zodpovědnost za krizi, která v Americe propukla.

S vlastním řešením přispěchala i americká Sněmovna reprezentantů. Ta o víkendu – nakonec i za podpory samotného prezidenta – odklepla mimořádný legislativní balíček. Ten mimo jiné zaručuje bezplatné testování na onemocnění COVID-19 a úlevy jako dva týdny nemocenské nebo mateřskou dovolenou pro ty, kteří jsou na nový koronavirus pozitivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované