Hlavní obsah

Přerov získal do majetku kříž stojící v cestě budoucí dálnice D1, pokračují přípravy na stavbu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovská radnice získala do svého majetku kamenný kříž, který stál v trase budoucí poslední části dálnice D1. Majitele památky se nepodařilo za tři roky vypátrat, opuštěná věc proto přešla do majetku města.

Článek

Po majiteli kamenného kříže, který stál u silnice za přerovskou místní částí Předmostí, pátrali úředníci a archiváři. „Po vlastníkovi se pátralo od podzimu roku 2017, kdy se poprvé objevila výzva na úřední desce Přerova. Protože se nikdo nepřihlásil, přešlo po třech letech vlastnictví této opuštěné věci na město,“ uvedl náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Magistrát se o kříž začal zajímat v souvislosti s projektovou přípravou dálnice D1. Kvůli plánované stavbě totiž bylo nutno kamenný kříž přesunout asi o 70 metrů dále, k tomu však chyběl souhlas majitele. „Nejdříve se k vlastnictví přihlásila žena z Přerova, která se domnívala, že sakrální symbol kdysi patřil její prababičce, nakonec se ale z archivních dokumentů zjistilo, že rodině patřil jiný kříž,“ uvedla mluvčí radnice. Město nepochodilo ani u církve, podle římskokatolické farnosti v Předmostí není vlastnictví k tomuto kříži nikde zapsáno, doplnil vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal.

Přerovští radní nakonec s vlastnictvím souhlasili a kříž coby opuštěnou věc přijali do majetku města. Úředníci už na žádost společnosti připravující stavbu dálnice nechali kříž přemístit, dodala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají desítky minut v dlouhých kolonách. Stavba musí začít nejpozději na podzim 2021, kdy pro ni končí výjimka z EIA. Ředitelství silnic a dálnic už podalo žádost o stavební povolení, stavební řízení by mělo být zahájeno na podzim. Proti změně územního rozhodnutí na stavbu dálnice D1 z Přerova do Říkovic bylo ale v létě podáno několik žalob. Nemají odkladný účinek a příprava této důležité dopravní stavby tak pokračuje.

Reklama

Doporučované