Hlavní obsah

Přes 150 žen obvinilo britské policisty ze sexuálního a domácího násilí

Foto: Profimedia.cz

„Ženy nejsou kořist.“ Snímek z březnových protestů proti navrhovanému policejnímu zákonu.

Reklama

Přes 150 žen obvinilo své bývalé partnery, zaměstnance britské policie, z domácího a sexuálního násilí. Žádají, aby policie incidenty vyšetřila. Každý policista obviněný z těchto činů by měl také povinně čelit internímu šetření.

Článek

Případ vraždy Sarah Everardové, ze které byl obviněn člen Metropolitní policie, hluboce otřásl britskou společností. Otřesný čin vyhnal ženy do ulic, kde daly najevo své rozhořčení nad nebezpečím, jemuž dennodenně čelí. Mládež se zase začala na sociálních sítích svěřovat se zážitky sexuálního násilí na školách. A jelikož byl z činu obviněn člen bezpečnostních složek, došlo i na samotnou policii.

Pro ochránce zákona to nevypadá zrovna dobře. Jen během posledního roku vzneslo obvinění proti svým bývalým partnerům, kteří pracují u policie, kolem 150 žen. Výčet obvinění je široký. Objevuje se na něm domácí i sexuální násilí, a nezřídka i znásilnění.

Louisa Rolfeová, která vede radu policejních šéfů pro oblast domácího násilí, pro deník The Guardian uvedla, že je obviněními naprosto „zděšena“ a dokonce „dvojnásobně zděšena“ ohlášenými incidenty, které nebyly řádně prošetřeny.

Bezpečnostní složky podle ní musí zajistit, aby nedošlo k „žádnému střetu zájmů“, tedy aby vyšetřovatelé neměli žádnou spojitosti s pachateli, v případech, kdy oběť incident oznámila na policii.

Policisté by také měli automaticky čelit internímu vyšetřování a měli by se mu podrobit i v případech, kdy proti nim v rámci vyšetřování trestného činu nebude shledán dostatek důkazů k zahájení trestního řízení.

Do dubna 2018 bylo během tří let ohlášeno téměř 700 případů údajného domácího násilí, které se týkalo policistů a zaměstnanců bezpečnostních služeb, uvádí nezisková zpravodajská organizace Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) se sídlem v Londýně. U zaměstnanců policie obviněných z domácího násilí ale bylo o třetinu méně pravděpodobné, že budou odsouzeni. Méně než čtvrtina stížností také vedla k zahájení disciplinárního řízení.

„Zoufale si přeji, aby tomu tak bylo, a myslím si, že mnoho z nich je, ale to nestačí,“ odpověděla Rolfeová na otázku, zda si mohou být oběti jisty, že jejich obvinění budou důkladně prošetřena. Zároveň je vyzvala, aby podobné činy určitě nahlašovaly. „Pokud nemáte odvahu je nahlásit místnímu policejnímu sboru, vyhledejte prosím podporu některé ze skvělých charitativních organizací pro domácí násilí,“ uvedla policistka.

Charitativní právní organizace, Centrum pro spravedlnost žen (CWJ), podala v březnu loňského roku tzv. super-stížnost, ve které popisovala zkušenosti 19 žen s tím, že jednotlivé stížnosti, které ženy podaly, byly policií smeteny ze stolu. Od té doby se organizaci přihlásilo dalších 144 žen. „Byli jsme šokováni rozsahem,“ uvedla pro britský deník Nogah Oferová, advokátka CWJ, která za super-stížností stojí.

„Policisté a policejní šéfové musí čelit tomu, že nejde o ojedinělé chování. Když slyším, že to někdo popisuje jako vzácný nebo ojedinělý incident, upřímně se mi chce křičet,“ řekla listu Sue Fishová, bývalá policistka z Nottinghamshiru.

Její slova dokládá i svědectví mladé policisty Sarah z Gwentu, která deníku popsala, jak se k ní choval policista, se kterým začínala hlídkovat. „Jeho chování bylo šílené. Když jsem přišla o 30 sekund pozdě, zamknul přede mnou dům… a fyzické násilí… měla jsem modřiny. Nejhorší bylo psychické týrání,“ popsala Sarah. „Říkal mi, že pokud někomu prozradím, jaký ve skutečnosti je, přijdu o práci.“

Několik incidentů prý oznámila na policii, včetně toho, že ji jednou přitisknul ke zdi, zatímco v ruce držel nůž, ale nic se nestalo. Až později zjistila, že už ho o dva roky dříve nahlásila i jiná policistka.

První z nich - Jodie si na policistu poprvé stěžovala v už roce 2012. Sarah si u vedení svého policejního sboru stěžovala v roce 2014. K disciplinárnímu řízení ale došlo až v roce 2019. Policie do té doby nepodnikla vůči muži žádné kroky. Policejní sbor poté dospěl k závěru, že „veřejnost by byla zděšena, kdyby se dozvěděla, že se takto choval nějaký policista“.

Dotyčný byl dobu pěti let suspendován a pobíral plný plat. Těsně před disciplinárním řízením rezignoval. Obě policisty, které s deníkem promluvily pod falešnými jmény, se nyní snaží vybrat prostředky na to, aby právně napadly policejní stanici v Gwentu, za to, že „chránila pachatele domácího násilí ve vlastních řadách“.

„Chceme omluvu,“ uvedla Sarah, která žádá, aby se policie přiznala k tomu, že s nimi zacházela špatně a slíbila, že už se to nepřihodí jiným ženám.

Reklama

Doporučované