Hlavní obsah

Přes 300 unesených nigerijských chlapců bylo předáno vládním silám

Foto: Profimedia.cz

Rodiče čekající před školou, ze které byli chlapci uneseni.

Reklama

Islamistické uskupení Boko Haram přepadlo minulý týden školu ve státě Katsina a uneslo až 520 dětí. Agentura Reuters informuje, že teroristé předali na 340 chlapců vládním složkám. Další děti však zůstávají v rukou únosců.

Článek

Guvernér státu Katsina uvedl, že se bezpečnostním složkám podařilo zachránit 344 chlapců, které teroristé drželi v lese v sousedním státě Zamfara. Vysvobozené děti jsou na cestě zpět do Katsiny. Úřady však doposud nezískaly všechny děti.

Chlapce uneslo hnutí Boko Haram minulý pátek. Ozbrojenci zaútočili na internátní školu. Ve čtvrtek se na internetu objevilo video, jehož autoři tvrdili, že chlapce drží. Záznam se objevil na obvyklých profilech hnutí Boko Haram. Autoři na videu tvrdili, že drží celkem 520 žáků, dvě děti mají být po smrti.

Po zveřejnění videa se rodiče dětí shromáždili ve škole, odkud chlapce ozbrojení muži unesli. Čtyři z rodičů, kteří video viděli, uvedli pro agenturu Reuters, že své děti na záznamu neviděli. Jeden rodič však sdělil, že chlapce na videu poznal spolužák, kterému se podařilo uprchnout.

O podrobnostech o únosu jsme informovali zde:

Již dříve guvernér oznámil, že po dětech v lese pátrají. Obávali se, že by teroristé chlapce přesunuli do sousedního Nigeru. To by záchrannou akci zkomplikovalo.

Podle serveru AFP únos na objednávku spáchala pro Boko Haram skupina zvaná Bandité. Obvykle kromě dětí unášejí i dobytek.

Prezident Muhammadu Buhari, který je v úřadě od roku 2015, si jako hlavní cíl stanovil boj právě s Boko Haram. Bezpečnostní situace v zemi se však po jeho zvolení stále zhoršuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované