Hlavní obsah

Přes všechny sliby a řeči se podmínky pro podnikatele zhoršily, říká muž, který Česko učil kapitalismu

Rozhovor s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ekonomická situace podnikatelům příliš nenahrává a nepomáhá jim ani ta politická, říká v rozhovoru pro Seznam prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Článek

„Administrativa a byrokracie se zatím nezmenšují, byla zrušena karenční doba, hovoří se o 5týdenní dovolené,“ vypočítává Dlouhý, co všechno brzdí hospodářský rozvoj tuzemských podniků a kde má vláda Andreje Babiše vůči podnikatelům resty.

„Když srovnám období před osmnácti měsíci a dnes, tak musím konstatovat, že přes všechny sliby a řeči se podmínky pro podnikatele spíš zhoršily, než zlepšily,“ dodává prezident největší podnikatelské organizace v Česku, která sdružuje přes 16 tisíc podnikatelů.

Zároveň také upozorňuje, že problémy vytváří i mezinárodní politická situace, která tlumí globální obchod, na což doplácí Čína, a kvůli tomu také Německo i Česko.

S MPO na lepší časy

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce alespoň některé administrativní a byrokratické problémy řešit. Přišlo proto se sadou více než stovky opatření, která by měla podnikatelům pomoci.

Návrh ministra Karla Havlíčka mluví třeba o sdílení informací a dat mezi úřady, zamezení několikanásobných kontrol nebo zavedení paušální daně pro podnikatele s příjmy do jednoho milionu korun. Plán v pondělí schválila vláda. Jen letos by mělo přijít 50 změn, v dalším roce přes 30.

„Je to docela kvalitně zpracovaný přehled problémů. A pokud se opravdu podaří to přetavit od slov k činům, tak by to mohl být dobrý program,“ říká Dlouhý. Ale ne bez výhrad.

„Teď nastane, s prominutím, velký hukot, když EET začne dopadat na malé řemeslníky,“ uvádí na adresu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb, která by měla začít platit zhruba od půlky příštího roku. „Kdyby předchozí vlády byly rychlejší v zavedení paušální daně, už by se to nemuselo těch malých řemeslníků týkat,“ vysvětluje šéf HK.

1 zákon, 62 povinností pro podnikatele

Sama Hospodářská komora se pustila do mapování administrativy a byrokracie současného podnikatelského prostředí a vytvořila takzvaný PES – Právní elektronický systém, kde mají podnikatelé na jednom místě dostupné všechny zákony a z nich vyplývající povinnosti, které mají.

„Jen z 19 zákonů, které jsme tam zatím přidali, vyplývá pro podnikatele 1 185 různých povinností,“ upozorňuje Dlouhý.

Cílem HK je také například zjednodušit stavební zákon, i to by podle prezidenta HK mělo průmyslu v Česku pomoci.

Rozhovor s Vladimírem Dlouhým si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované