Hlavní obsah

Přešlap americké banky: rasová diskriminace na druhou

Foto: Profimedia.cz

Americký veterán vyhrál soud o rasové diskiminaci, radost ale netrvala dlouho.

Reklama

Příběh jako z filmu. Když se americký veterán Thomas Sauntore zastavil ve své bance TCF Bank, dostal se do situace, na kterou asi jen tak nezapomene.

Článek

Zaměstnanci detroitské pobočky totiž odmítli akceptovat šeky, které přišel vložit na svůj bankovní účet. Jak Sauntore tvrdí, bance bylo podezřelé, že muž černé pleti přichází s šeky o nezvykle vysoké hodnotě.

Na smůlu pro zaměstnance TCF Bank šlo o peníze, které Thomas Sauntore vyhrál v soudním sporu se svým zaměstnavatelem, kterého žaloval za rasovou diskriminaci.

Banka posléze vysvětlovala, že muž žádal „vysoce, vysoce neobvyklou transakci“. Chtěl vložit dva šeky v hodnotě několika tisíc dolarů, vybrat další šek, rovněž v hodnotě tisíců, a navíc chtěl založit další bankovní účet. To v úřednících, vzhledem k velmi nízké částce na jeho původním účtu, vyvolalo nedůvěru. Nezaváhali a zavolali policejní jednotku, která Sauntoreho zadržela.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Sauntore.

Po bouřlivých reakcích, které incident vyvolal, vydala TCF Bank prohlášení, ve kterém se dotyčnému omluvila. „Omlouváme se za zkušenost pana Thomase v našem bankovním centru,“ uvedl mluvčí banky Tom Wennerberg. „Neměli jsme do situace zapojit policii. Důrazně odsuzujeme rasismus a diskriminaci jakéhokoli druhu. Rozhodli jsme se přijmout zvláštní opatření, která se týkají neobvykle vysokých vkladů a vysokých výběrů hotovosti. Bohužel jsme nebyli schopni ověřit pravost předložených šeků a litujeme.“

Na svém twitterovém účtu následně společnost sdílela příspěvek, ve kterém cituje projev Martina Luthera Kinga z roku 1963.

S problémem ověření šeků coby důvodem celého incidentu ale Sauntore ani jeho advokátka Deborah Gordonová nesouhlasí. „Takové zacházení jsem si nezasloužil. Ty šeky byly pravé, to vím,“ řekl muž tamním novinářům. „Jsem americký veterán. Diskriminovali mě, protože jsem černý. Nic z toho by se nestalo, kdybych byl bílý,“ dodal.

„Je naprosto zřejmé, že se celý incident stal z rasových důvodů,“ řekla novinářům právnička. „Je neuvěřitelné, že tento muž zrovna uzavřel kauzu diskriminace na základě rasy a pak mu ze stejného důvodu není dovoleno ani vložit šek na účet. Je to naprosto pobuřující,“ dodala.

Sauntore den po incidentu svůj účet u banky zavřel a finanční transakce provedl u konkurence. Peníze 12 hodin poté investoval do nového auta.

Reklama

Související témata:

Doporučované